6 lipca 2016

Ciasto drożdżowe z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką



To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec je w formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu (poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie!

Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki tortowej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • 80g brązowego cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka cukru wanilinowego
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier i szczyptę soli, mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz 2 łyżki brązowego cukru i 1 łyżkę cukru wanilinowego. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i masła, a następnie studzimy, by było tylko letnie.

Do miski z mąką wlewamy ostudzone mleko oraz wbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut).

Miskę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1,5-2 h.



Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować masę serową, kruszonkę i owoce.



Masa serowa:
  • 500g sera Vitello (lub innego sprawdzonego twarogu na sernik)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz dodajemy masło, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy cukier oraz dodajemy ekstrakt z wanilii i ponownie miksujemy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Gotowe!


Dodatki:
  • 4 średnie świeże brzoskwinie
Możecie obrać je ze skórki, ale ja lubię, gdy owoce ją mają, pod nią zawsze kryje się najwięcej wartościowych składników. Owoce umyjcie, przekrójcie na połowę, pozbądźcie się pestek i pokrójcie w półplasterki.

Waniliowa kruszonka:
  • 50g zimnego masła
  • 100g mąki
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (jeśli takim nie dysponujecie dodajcie 3 łyżki zwykłego i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki, wsypujemy do niej mąkę oraz cukier. Wszystko rozcieramy palcami, by uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy najpierw masę serową, w taki sposób, by pozostawić ok. 0,5 cm między brzegiem ciasta a blaszką. Na ser wykładamy owoce, ja układam je w 3 rzędach w różnych kierunkach. Ciasto posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 30 minut

Jeśli zdołacie wytrzymać, to pozwólcie mu wystygnąć, ja zazwyczaj jem pierwszy kawałek, gdy ciacho jest jeszcze ciepłe, co zawsze kończy się małym poparzeniem. ;)
 

Ciasto jest bardzo smakowite, pierzynka serowa, tak jak i kruszonka nie jest przesadnie słodka, dzięki czemu ciasto to nie jeden wielki ulepek. Owoce dodają kwaskowatego akcentu równoważąc słodycz ciasta. Placek owinięty folią spożywczą i ściereczką naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawki - mniam!
 

Wydrukuj

9 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi tyle ochoty na takie ciasto drożdżowe! Musi być wyśmienite! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne, warto się skusić 😊 ściskam 😘

      Usuń
  2. Lubię brzoskwinię ale nie myślałam żeby ją kiedyś dorzucić do ciasta, musi ciekawie smakować.
    http://www.aleksandramakota.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię ciasto jogurtowe z dodatkiem brzoskwiń, ale w drożdżowym sprawdza się równie wyśmienicie 😊

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu. :D Nigdy nie próbowałam ciasta z brzoskwiniami. Czas to zmienić!
    Pozdrawiam, gwiazda :)

    zapraszam do http://gwiaazdka.blogspot.com/
    skomentuj, zaobserwuj, rób co chcesz! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta z brzoskwiniami są pycha 😊 polecam też jogurtowe. Smacznego! 😘

      Usuń
  5. Narobiłaś mi apetytu. :D Nigdy nie próbowałam ciasta z brzoskwiniami. Czas to zmienić!
    Pozdrawiam, gwiazda :)

    zapraszam do http://gwiaazdka.blogspot.com/
    skomentuj, zaobserwuj, rób co chcesz! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger