5 lipca 2016

Bananowe ciasteczka owsiane



W domu zawsze muszę mieć coś słodkiego, batony muesli lub ciasteczka owsiane to najlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe - polecam!

Bananowe ciasteczka owsiane:
  • 125g miękkiego masła
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 220g mąki pszennej (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 150g płatków owsianych
  • 60g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier - ucieramy na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy jajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy.
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią.

Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 15-17 minut

Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

Zaraz po upieczeniu są chrupiące i naprawdę pyszne, przechowywane w pojemniczku tracą na chrupkości, ale na pewno nie na smaku. Treściwe i pyszne - polecam!


Wydrukuj

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger