23 kwietnia 2016

Naleśniki zapiekane w sosie serowym


Moja miłość do naleśników i niemarnowania jedzenia ponownie wzięła górę i tak powstał ten przepis. Łatwo dostępne składniki, trochę pracy i też możecie pałaszować takie pyszności na obiad - mniam!


Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów.
Podstawowy przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ.

 
Sos serowy:
  • 650ml aromatyzowanego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • ok. 50g startego cheddara (lub innego ulubionego rodzaju sera)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz
Najpierw przygotuj aromatyzowane mleko, przepis znajdziesz TUTAJ.


Do garnka z szerokim dnem wkładamy masło, rozpuszczamy je, wsypujemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka.


Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz solą i pieprzem.


Na sam koniec dodajemy ok. 50g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe!


Dodatki: 
  • ok. 100g wędliny (szynka konserwowa lub salami)
  • ok. 100g sera żółtego w plastrach
  • ok. 100g mozzarelli w wiórkach
  • ok. 350g farszu pieczarkowo-cebulowego (przepis znajdziesz TUTAJ)
  • ananas z puszki pokrojony w kawałki
  • kukurydza konserwowa
  • zioła prowansalskie do smaku
  • chilli do smaku
Na każdy z naleśników wykładamy plaster wędliny, następnie wykładamy farsz pieczarkowo-cebulowy lub ananasa i kukurydzę i kładziemy plaster sera, zawijamy oba boki, następnie dół naleśnika i dalej zawijamy jak krokiety.


Naleśniki układamy w foremkach, posypujemy przyprawami i polewamy sosem serowym, a wierzch dodatkowo posypujemy mozzarellą.
 

Naleśniki zapiekam w dwóch foremkach LYCKAD z Ikei o wymiarach 31x21x6 cm i 23x15x5 cm.

Z podanych składników wychodzi ok. 10 naleśników - 7 z pieczarkami i 3 z ananasem, ale oczywiście poszalejcie z własnymi kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem.

Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 20-25 minut

Naleśniki można podać z ulubioną sałatą, sosem czosnkowym oraz ketchupem. Smacznego! 😊



Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger