15 grudnia 2017

Kokosowy pudding z tapioki i chia z mango


Zdrowych słodyczy ciąg dalszy... dieta trwa, więc szukam kolejnych słodkości, które zaspokoją mojego tzw. "robaka na słodkie", ale aż tak bardzo nie pójdą mi w boczki. Inspiracją do zrobienia tego deseru był pudding zjedzony podczas wizyty w tajskiej restauracji King-Kong. Jest bezbłędny!  😍


Lubimy z Dominikiem słodkości, ale dieta niezbyt często pozwala się nam nimi cieszyć, dlatego szukamy zdrowszych rozwiązań, które umożliwiają jedzenie deserów bez wyrzutów sumienia. I tak właśnie powstał ten deser - treściwy, lekko słodki, owocowy - naprawdę pyszny. Polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza tym, które unikają glutenu i mają problemy z trawieniem - tapioka zrobi tu swoją robotę! 😉

Pudding z tapioki i chia:
  • 400ml mleka kokosowego
  • 400ml mleka krowiego 2%
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią/ksylitolu/stewii etc.
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,3 szklanki tapioki (ok. 80g)
  • 2-3 łyżki nasion chia
Można także użyć tylko mleka kokosowego. Ja lubię mieszać je z mlekiem krowim, ale weganie mogą zdecydować się na każdy rodzaj mleka roślinnego.


Odmierzamy 1/3 szklanki tapioki i przesypujemy ją do garnka, następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na ok. godzinę.



Po tym czasie do mleka z tapioką dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu często mieszając aż do momentu, gdy cukier się rozpuści, tapioka zrobi się szklista, a całość zgęstnieje.



Pod koniec gotowania dodajemy nasiona chia i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie rozlewamy pudding do pucharków lub szklanek. Są gotowe do zalania musem owocowym. 

 
Mus owocowy:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 banan
  • sok z 1/3 cytryny
W blenderze umieszczamy owoc mango, banana i sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy. Jeśli całość jest zbyt gęsto to można dodać nieco soku owocowego. Gotowe!



 Dodatki:
  • Drobno starta gorzka czekolada
  • listki mięty
Do pucharków z puddingiem wlewamy także po równo mus owocowy, górę dekorujemy startą gorzką czekoladą i listkiem mięty.


Tak przygotowany pudding wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by stężał. Smacznego!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger