Sezon na przeziębienia i grypę zbliża się wielkimi krokami, niejednokrotnie farmaceutyki nie pomagają, a my szukamy tradycyjnych rozwiązań, które wzmocnią naszą odporność i szybko postawią nas na nogi. Wtedy przyda się ta prozdrowotna nalewka, która może zastąpić połowę apteczki. Rozgrzewający imbir o właściwościach antybakteryjnych, cytryna pełna witaminy C wspomagającej układ odpornościowy i miód, który jest absolutnym płynnym złotem. Zróbcie ją już dziś, bo musi odpowiednio długo leżakować. Niezbędna w każdym domu!
Do zrobienia nalewki przyda się duży słoik. Ja używam takiego z kranikiem, ale nie jest to wymagane, wystarczy naczynie o pojemności ok. 1,5l.
Nalewka imbirowa:
- 200g świeżego imbiru
- 4 duże cytryny
- 100g cukru
- 100ml miodu
- ok. 1,2l wódki
Do słoja wsypujemy imbir i cytrynę, zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Następnie wlewamy wódkę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na ok. 3 miesiące.
W międzyczasie potrząsamy słojem, by wszystkie składniki się wymieszały, a cukier rozpuścił.
Po odstaniu miesiąca lub dłuższego czasu możemy zlać nalewkę do butelek. U mnie wystarczyła butelka o pojemności 1l i mniejsza o pojemności np. 200ml.
Nalewkę przelewamy do butelki przez gazę i lejek. Korkujemy butelkę i odstawiamy na kolejne 3 do 5 miesięcy.
Ta nalewka jest lekko pikantna, rozgrzewająca, kwaśna i lekko słodka. Można popijać ją dla przyjemności, ale zdecydowanie lepiej zachować jako lek, który poratuje nas podczas choroby.
Jak nie marnować jedzenia:
U mnie nic się nie marnuje, więc owoce, które pozostały w słoju postanowiłam wykorzystać je do infuzowania białego wina. Do słoja wlałam po prostu 1l słodkiego wina, a za kilka tygodni będę mogła cieszyć się kolejnym trunkiem o cytrusowo-imbirowym aromacie. 😉
Owoce można także wykorzystać zamykając je w słoiczku i przechowując w lodówce. Świetnie nadadzą się do herbaty.
Możecie także przesmażyć je na patelni, przetrzeć i używać jako konfitury do mięs, pasztetów i innych ulubionych smakołyków. Ogranicza Was tylko wyobraźnia, a te cząstki są cudownym nośnikiem smaku, więc korzystajcie. 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz