14 października 2018

Szakszuka - jajka gotowane w sosie pomidorowym


Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, w dosłownym znaczeniu oznacza "wielki bałagan". To całkiem trafne określenie, bo w tym daniu może znaleźć się dosłownie wszystko, ale bazą jest zawsze sos pomidorowy oraz jajka. Reszta dodatków zależy od Waszej wyobraźni. U mnie jak zawsze na bogato! Dodałam kiełbasę, paprykę, seler naciowy, ser feta, a na koniec danie podsypałam chrupiącym szczypiorkiem. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie, które poratuje także, gdy macie kaca po weekendowym imprezowaniu. 😉

Szakszuka:
  • ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej dobrej jakości
  • 2 papryki - u mnie biała i czerwona
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 700ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w puszce
  • 100g sera feta
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4-5 jajek wiejskich lub ekologicznych (wg uznania) 
  • kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Kiełbasę, cebulę, seler naciory i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.


Kiełbasę wsypujemy na suchą patelnię, przesmażamy na chrupko bez użycia oleju. Ja zawsze używam kiełbasy, która ma przynajmniej 70-80% mięsa, co i Wam polecam. Po usmażeniu kiełbasy przekładamy ją do miseczki i odstawiamy na bok.



Na patelni ląduje następnie czerwona cebula, pozwalamy się jej zeszklić i następnie dodajemy czosnek, paprykę oraz seler naciowy. Smażymy całość do momentu aż papryka puści wodę, a wszystkie warzywa zmiękną.


Na patelnię wlewamy następnie passatę pomidorową, używam jej, bo jest to bardzo wygodne, ale możecie zdecydować się także na pomidory z puszki, które wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej. W sezonie letnim wybierzcie świeże pomidory - słodkie, soczyste i mega zdrowe.
 

Do sosu dodajemy następnie przyprawy - kumin, chilli, jeśli lubicie ostrzejsze dania oraz cukier, sól i pieprz. Zagotowujemy sos i podgrzewamy przez ok. 5 minut. Gdy wszystkie smaki się przenikną do sosu dodajemy podsmażoną kiełbaskę. Wszystko dokładnie mieszamy.


Zostało już tylko wbicie jajek i przyozdobienie szakszuki dodatkami. Użyjcie tyle jajek na ile macie ochotę lub ile zdołacie zjeść. My zdecydowaliśmy się na 4 duże wiejskie jajka. Jajka rozbijamy delikatnie i równomiernie rozkładamy w sosie pomidorowym. Solimy je i pieprzymy. Całość smażymy pod przykryciem do ścięcia białek przez mniej więcej 3-4 minuty.


Pomidorki kroimy na połówki, fetę w kostkę, siekamy szczypiorek. Posypujemy szakszukę dodatkami. Jest gotowa do jedzenia! 😊



Oczywiście wybór dodatków pozostawiam Waszej wyobraźni. Do przyprawienia możecie użyć także oregano, a całość podsypać mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Wybierzcie zestawienie, które odpowiada Wam najbardziej, zaszalejcie. Tego nie da się zepsuć! 😉


Swoją szakszukę zajadam ze świeżym pszennym pieczywem, które mogę swobodnie maczać w sosie i cudownie płynnym żółtku - niebo w gębie i śniadanie idealne na weekend.  👌


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger