17 października 2018

Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska


Po raz kolejny wybrano mnie na ambasadora Restaurant Week Polska i nie mogłabym być bardziej wdzięczna za ten zaszczyt! Ogromne dziękuję organizatorom za zaufanie i tę niezwykłą możliwość przeżycia kolejnej kulinarnej przygody w łódzkich restauracjach.


Przed startem głównej części festiwalu w gronie znamienitych osób miałam okazję ucztować w Powidok - Restauracja Autorska i muszę przyznać, że było niesamowicie!

Gdy tylko patrzyłam na zdjęcia dań podawanych w tej restauracji to naprawdę robiły na mnie ogromne wrażenie! Mocno liczyłam na to, że i smak mnie nie rozczaruje, ale na szczęście okazało się, że piękno i smak idą tutaj w parze, co wspaniale wróży temu nowemu miejscu na kulinarnej mapie Łodzi, za które odpowiada szef kuchni Kamil Skrok oraz restaurator Piotr Niedźwiedzki.


Podczas tastingu ambasadorskiego próbowałam mięsnego menu, ale muszę przyznać, że i wegetariańskie wersje dań robiły niesamowite wrażenie - aromat jaki rozsiewały był po prostu boski, więc jeśli nie jadacie mięsa, to i bezmięsne propozycje popieszczą Wasze kubki smakowe.

Zacznijmy od przystawki:

👉 Makrela / zielony groszek / jabłko / wędzona maślanka / szczypiorek / wasabi

Pięknie podana, aromatyczna i delikatna przystawka. Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie.




Danie główne:

👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula

To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy.




Deser:

👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche

To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się nie udać? Nie może! Ślicznie podane ciastko z delikatnym musem czekoladowym i bananami w środku, obsypane orzechami... Pyszne! Choć ja pokusiłabym się o dodanie słonego karmelu, który według mnie dodatkowo podkręciłby smak. Co nie zmienia faktu, że ten deser był zarówno pyszny, jak i podany z najwyższą dbałością o szczegóły. Takie słodkości mogłabym zajadać codziennie, w nieprzyzwoicie hurtowych ilościach. 😉




Wspaniałe jedzenie i towarzystwo sprawiły, że był to naprawdę wyjątkowy wieczór. Z czystym sumieniem przyznaję, że z przyjemnością wybiorę się tu ponownie, by sprawdzić czy tak fantastycznie podane dania to reguła, a nie przypadek, a Was zachęcam do rezerwacji stolików na www.RestaurantWeek.pl, bo pyszny festiwal trwa tylko do 31 października!


Cieszcie się wspólnymi chwilami przy stole, to piękne momenty, które warto zbierać, nawet, gdy zdrowie i samopoczucie kuleją. Według mnie nic tak nie poprawia humoru jak dobre jedzenie!

Rezerwacji w restauracji Powidok możecie dokonać tutaj:
👉 https://restaurantweek.pl/rezerwuj/?restaurant_id=1042



Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger