Lada moment wybieramy się na urlop, więc pakowanie pochłania mi każdą chwilę, dlatego liczy się każda minuta. Dziś potrzebowałam czegoś smacznego i szybkiego do przyrządzenia, więc zdecydowałam się na makaron udon z kurczakiem teriyaki i warzywami. Ekspresowe danie, które będzie gotowe w mniej więcej 10-15 minut, czyli mniej niż zajmuje zamówienie jedzenia online. Polecam miłośnikom chińszczyzny i nie tylko. 😉
Kurczak teriyaki z makaronem udon:
- ok. 400g filetu z udźca kurczaka
- 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich
- 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby)
- 4 + 2 łyżek sosu teriyaki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
- sezam do posypania
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wsypujemy mieszankę warzyw i dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej. Wszystko podsmażamy ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Warzywa odkładamy na bok.
Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru, a pod koniec wlewamy resztę marynaty i podgrzewamy ją do zgęstnienia wraz z mięsem.
W międzyczasie gotujemy ryż, z którym także możemy podać danie (na taką opcję zdecydował się Dominik, który nie jest fanem makaronu) i podgrzewamy makaron udon. Ja kupuję świeży, który przelewam tylko gorącą wodą, a na koniec dodaję go do mięsa i przesmażam w sosie.
Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki i przesmażamy ok. 1-2 minuty.
Do miseczki wkładamy warzywa, przekładamy gorący makaron z mięsem, a górę posypujemy sezamem, który możecie wcześniej podprażyć na suchej patelni. Jeśli podajecie mięso z ryżem to ugotujcie go, dodajcie warzywa i mięso z sosem, a następnie także posypcie górę sezamem.
Pyszny, szybki i pożywny obiad gotowy! Makaron cudownie przesiąka smakiem sosu i mięsa i jest bardzo sycący. Do jego jedzenia używam pałeczek, ale możecie oczywiście jeść go widelcem. Smacznego! 😉
Uwielbiam takie orientalne dania. Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki :) wygląd wyglądem, ale smak - bezbłędny :D
UsuńA gdzie kupić makaron udon? Pierwsze słyszę a jestem fanką makaronów!
OdpowiedzUsuń