30 listopada 2017

Tajskie smaki przedpremierowo - King Kong



Już jutro na Piotrkowskiej 217 i kulinarnej mapie Łodzi znajdzie się kolejne niesamowite miejsce - tajska restauracja King Kong! Miałam przyjemność przedpremierowo spróbować niezwykłych dań stworzonych przez Magdę z daretocook.pl i poznać właścicieli restauracji. Zasobny bar, niesamowite long drinki czy shoty, pełne smaku lemoniady (genialna lemoniada z liczi oraz marakui i imbiru) czy naturalna woda kokosowa prosto z Wietnamu - to tylko przedsmak tego, co znajdziecie w menu. 😉


 
W karcie nie brakuje pobudzających apetyt przystawek:

👉 Thing Thong - smażone pierożki z domowymi piklami - wieprzowo-krewetkowe lub z wołowiną, do tego aromatyczny sos 



👉 Popia sot - delikatne spring rolls z makaronem ryżowym - do wyboru wersja wege lub z krewetkami  



👉 Sataye - szaszłyki pieczone na grillu drzewnym, podane z sosem z orzeszków ziemnych. W wersji drobiowej z ananasem, grillowanymi krewetkami czy wołowy curry marinate



Ale mój absolutny faworyt to boskie Bahn Bao - pszenne bułeczki robione na parze z 4 nadzieniami do wyboru:
👉 kurczak w panko
👉 z ciasteczkiem rybnym
👉 konfitowaną kaczką (nieziemsko smaczna!)
👉 bakłażanem marynowanym w paście miso


Wśród dań głównych znajdziecie m.in.:

👉Gai Pad med Himaphan -  kurczak smażony w orzeszkach nerkowca z delikatnym, kokosowo-pandanowym ryżem 


👉 Pad Thai do wyboru z tofu w panko, krewetką lub kurczakiem



👉Delikatne zielone curry do wyboru z tofu w panko, krewetkami czy kurczakiem


👉Pikantne i nieziemsko smakowite czerwone curry z kaczką z liczi - absolutnie niesamowity smak - trzeba spróbować!

 
Oraz inne smakowite dania z woka i parowane pierożki won ton.

Znajdziecie też kilka propozycji sałat i zup, a desery totalnie popieszczą Wasze kubki smakowe. Zjecie tutaj np.:

👉 Kluay Tord - smażone banany, które podawane są z lodami i solonym miso-karmelem - warte grzechu!


👉 Sakoo Piek - pudding z tapioki z mango i chrupiąca posypką z gorzkiej czekolady

Choć kocham banany, to moje serce skradł zdecydowanie kokosowy pudding - był cudownie lekki i sycący zarazem. Pyszka!

Miłym zwieńczeniem posiłku była woda kokosowa - wspaniała, orzeźwiająca, niedosładzana, ale naprawdę smakowita - punkt obowiązkowy podczas wizyty. 😉

 
Kochani, tutaj jest naprawdę przepysznie - autentycznie, z charakterem, różnorodnie. Wszystko najlepsze, czego możecie spodziewać się po tajskiej kuchni. Dodatkowym atutem jest też niewątpliwie wnętrze - tropikalne, ciepłe, przytulne, ale i nowoczesne zarazem. Piękne malowidło słonia robi prawdziwą furrorę. 😍



Zapraszam Was serdecznie na otwarcie już jutro i w każdy inny dzień, by próbować kolejnych niesamowitych smaków Tajlandii. 😊

King Kong, Piotrkowska 217, Łódź

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger