26 listopada 2017

Racuchy jabłkowo-bananowe


Troszkę mnie tu nie było, a wszystko ze względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam!

Racuchy jabłkowo-bananowe:
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • ok. 350g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 6 czubatych łyżek mąki ryżowej/kukurydzianej/owsianej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Banana rozgniatamy w misce, jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie do owoców dodajemy jogurt naturalny, jajka, miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy.



Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu.


Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów.


My lubimy zajadać je z masłem orzechowym oraz z jogurtem naturalnym, mielonym ostropestem, miodem i pestkami granatu. Pysznie i zdrowo - smacznego! 😉


A Jimmiś pozdrawia! 😉 

 

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger