15 marca 2016

Sos beszamelowy - podstawowy i aromatyzowany


Sos beszamelowy to totalna podstawa. Idealny do zapiekania lasagne, naleśników, makaronów, a także jako baza do sosu serowego. Ja przyrządzam go z mlekiem normalnym lub aromatyzowanym cebulą i liściem laurowym, by dodać mu głębszego aromatu. Dzięki temu sosy na jego bazie zyskują dodatkowego wymiaru. Niezbędny w każdej kuchni.


Beszamel podstawowy:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
W niewielkim rondelku podgrzewamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka.


Po dodaniu całego mleka wyłączamy gaz i dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotowe!


Jeśli chcecie, by beszamel zyskał dodatkowego niesamowitego aromatu, to użyjcie do jego zrobienia aromatyzowanego mleka. Ta wersja sosu idealnie nadaje się jako baza do tworzenia sosu i dipu serowego. Użyjcie ulubionego rodzaju sera i zapiekajcie w nim wszystko, do woli! 😊
 
Aromatyzowane mleko:
  • 650ml mleka 2%
  • 1 mała cebulka
  • 2 liście laurowe
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy cebulę i dokładamy liść laurowy. Wszystko zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na bok.
 
 
W tym przepisie nieco zwiększamy proporcję, gdyż ewentualny dodatek sera wymaga więcej płynu.

Beszamel aromatyzowany:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • aromatyzowane mleko
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Do garnka z szerokim dnem wkładamy masło, rozpuszczamy je, wsypujemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka.

Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.


Jeśli robimy sos serowy na sam koniec dodajemy ulubione jego rodzaje i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe!


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger