14 marca 2016

Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka "grecka"




Wspólnie z Dominikiem uwielbiamy raz na miesiąc lub 2 zjeść kiełbasę z grilla, tak już mamy. Jednak aura nie zawsze temu sprzyja, wtedy przydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem. Jest to zatem przepis na pyszny i smaczny obiad dla każdego. Sałatka grecka naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia. 😉


 Sos piwno-cebulowy:
  • 3 cebule
  • 250ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła (ja tak jak Francuzi uważam, że masło poprawia smak wszystkiego, więc dodaję je, by podbić smak), a następnie odrobinę oleju, by masło się nie przypalało. Wrzucamy cebulę, smażymy na średnim ogniu aż się zeszkli. Dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wyłączamy ogień. Cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy po całej jego powierzchni. Zalewamy piwem.



Kiełbasa w pikantnej marynacie:
  • ok. 10-12 kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać, by wybierać kiełbasę z dużą zawartością mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie.

W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy marynatą i układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym.

Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać.



Pieczenie: 
Temperatura 190ºC
Czas - ok. 20 minut z termoobiegiem, 10 minut z górną grzałką i grillem



W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki.

Sałatka "grecka":
  • 1 sałata lodowa lub ulubiony miks sałat
  • 4-5 pomidorów malinowych
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie sera feta

Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej ulubioną mieszankę sałat lub w przypadku sałaty lodowej - myjemy ją, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a następnie jeszcze raz na pół. Ogórka obieramy, przekrawamy na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona. Przekrawamy na pół wzdłuż i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w paseczki, a następnie w kostkę. Wszystko wrzucamy do sałaty. Serek kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy.

Tę sałatkę podaję z naszym ulubionym sosem bazie jogurtu naturalnego, który dodajemy niemal do wszystkiego.

Sos jogurtowy:
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano, bazylii, tymianku lub inne ulubione zioła
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, dodajemy ulubione zioła i rzyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.


Wszystko wykładamy na talerz, kiełbasę podajemy z ulubioną musztardą, ketchupem lub sosem i świeżym pieczywem. To bardzo prosty i mało wyrafinowany obiad, ale czasami każdy ma ochotę na kiełbasę z grilla. 😉


Przydatne info:

Na Wielkanoc możecie przygotować wersję z białą kiełbasą. Wystarczy ją ponakłuwać przed pieczeniem. Podana ze świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy. 

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger