16 maja 2021

Czas na grilla - uniwersalna marynata do mięs i dressing do sałatek!


Nadszedł maj i w końcu poprawiła się pogoda, zdjęto też część obostrzeń, więc nareszcie można swobodnie (choć wciąż z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) grillować i spotykać się z najbliższymi. To idealny moment, by wypróbować proste marynaty i dressingi, które świetnie sprawdzą się w terenie, ale także podczas przygotowywania potraw w domu. W końcu kiełbaskę czy mięso możemy zgrillować także w domowym zaciszu. 😁

Uniwersalna marynata do mięs na grilla (na ok. 200-300g mięsa):

  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego na grilla firmy Huzar
  • ok. 50ml jasnego piwa (można użyć ulubionego rodzaju)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ulubione przyprawy i zioła np. mieszanka do mięs na grilla

Ta słodko-słona marynata świetnie sprawdzi się w przypadku kiełbasy, ale także karczku, kurczaka i innych mięs. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie w małym garnuszku i wymieszacie. Następnie polejcie wcześniej przygotowane mięsa i odstawcie na noc do lodówki, a jeśli macie mniej czasu to wystarczą 2-3h przed grillowaniem. 

Dzięki dodatkowi piwa mięso lekko kruszeje i nabiera ciekawego aromatu, im ciemniejsze piwo tym głębszy aromat. Sos sojowy zapewnia słony smak, a miód wspaniale go równoważy i sprawia, że skórka mięs na pewno pięknie się przypiecze i lekko skarmelizuje. Możecie użyć ulubionych przypraw jak chilli czy papryka słodka, ulubionych ziół - tymianku czy oregano. Tutaj pełna dowolność. 😉

Dzięki poręczności nowego miodu wielokwiatowego na grilla firmy Huzar z łatwością zabierzecie go ze sobą w teren i przygotujecie uproszczoną wersję (sos sojowy zamieńcie na sól i dodajcie więcej piwa) tej marynaty także już będąc na działce czy w parku. 😉


Swoje kiełbaski podałam z pieczonymi warzywami oraz prostą sałatką ze słodko-słonym dressingiem, który jest na tyle smaczny, że przewija się w większości moich sałatkowych przepisów. 😁

Sałatka:

  • ulubiony miks sałat
  • 250g sera halloumi
  • 1 dojrzałe mango
  • ok. 10 pomidorków cherry
  • oliwa z oliwek
Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny! Świetnie smakuje normalnie, ale zgrillowany nabiera charakteru. Wystarczy lekko skropić go oliwą i zgrillować na ruszcie, grillu elektrycznym lub patelni, zwykłej lub grillowej, z każdej strony po ok. 2 minuty, by nabrał koloru. Następnie przekładamy go na bok.


Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki.

Na głębokim talerzu lub w misce układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz pomidorki. Posypujemy grillowanym serem. Przygotowujemy dressing.

Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • sól oraz pieprz

Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy!

Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch, dodatek do obiadu lub na grilla, gdyż z łatwością przyrządzicie ją także w terenie. Ser halloumi możecie zgrillować na ruszcie na aluminiowej tacce. Smacznego! 😊


Inne wersje sałatki z serem halloumi znajdziecie także poniżej:
Swoje kiełbaski podałam z pieczonymi warzywami oraz sałatką. Jak widzicie wszystko z łatwością zgrillujecie i przygotujecie także w terenie, więc zapisujcie przepisy i wyruszajcie w teren, by korzystać z pięknej pogody. 😁

Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger