Możecie upiec samo brownie, w mniejszej formie o wymiarach 22x22cm lub serniko-brownie w większej formie 25x25cm.
Masa brownie:
- 2 puszki fasoli (białej, czerwonej lub czarnej, każda się nada)
- 4 jajka z wolnego wybiegu lub eko
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki - opcjonalnie, można dodać więcej kakao)
- 1 szklanka erytrytolu lub ksylitolu (według uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 duży dojrzały banan (opcjonalnie, nadaje ciastu dodatkowego aromatu i naturalnej słodyczy)
Masa powinna być w miarę płynna. Wylewamy ją na formę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.
Masa twarogowa:
- 250 g chudego lub półtłustego twarogu lub opakowanie serka "Mój ulubiony"
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub bałkańskiego
- 2 jajka z wolnego wybiegu lub eko
- 5-10 łyżeczek erytrytolu lub ksylitolu (według uznania)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kokosowej
Jeśli używacie zwykłego twarogu przemielcie go kilkukrotnie w blenderze, jeśli serka "Mój ulubiony" to możecie ten etap pominąć. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na wcześniej wylaną masę brownie wylewamy masę twarogową lejąc równomiernie po całej powierzchni robiąc szlaczki, zachowując ok. 1 cm odstępu od krawędzi.
Na koniec robimy dodatkowe wzorki widelcem, by uzyskać wzór zebry.
Jeśli pieczecie samo brownie użyjcie mniejszej foremki i pieczcie do suchego patyczka.
Pieczenie:
Temperatura - 180º C z grzałką góra+dół
Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka
Jest wspaniałe i bardzo treściwe bez żadnych dodatków, ale możecie także podać je ze świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
Brownie z fasoli jest mięciutkie i delikatne, posmak fasoli jest niemalże niewyczuwalny. Słodycz bez grzechu, wspaniałe słodkości bez wyrzeczeń. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz