26 maja 2020

Dietetyczne serniko-brownie z fasoli



Dieta i ciasto? Czy te dwa słowa przypadkiem się nie wykluczają? Nie, jeśli jesteś na diecie south beach, a ciasto przestrzega wszystkich zasad. Tak oto powstało serniko-brownie z fasoli. Bez mąki, bez cukru, z ograniczoną liczbą węglowodanów. Można zajadać bez wyrzutów sumienia, a i najeść się nim do syta. Robi się bajecznie prosto, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam wszystkim łasuchom, które są na wiecznej diecie, a także innym miłośnikom słodkości. :)

Możecie upiec samo brownie, w mniejszej formie o wymiarach 22x22cm lub serniko-brownie w większej formie 25x25cm.

Masa brownie:
  • 2 puszki fasoli (białej, czerwonej lub czarnej, każda się nada)
  • 4 jajka z wolnego wybiegu lub eko
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki - opcjonalnie, można dodać więcej kakao)
  • 1 szklanka erytrytolu lub ksylitolu (według uznania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 duży dojrzały banan (opcjonalnie, nadaje ciastu dodatkowego aromatu i naturalnej słodyczy)
Fasolę odsączamy na sitku i porządnie płuczemy. Wsypujemy ją do misy blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładko. Banan nie jest niezbędny, dodaje dodatkowej słodyczy i aromatu, a i nie powinno się go dodawać na I fazie diety SB. 

Masa powinna być w miarę płynna. Wylewamy ją na formę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.

Masa twarogowa:
  • 250 g chudego lub półtłustego twarogu lub opakowanie serka "Mój ulubiony"
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub bałkańskiego
  • 2 jajka z wolnego wybiegu lub eko
  • 5-10 łyżeczek erytrytolu lub ksylitolu (według uznania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 
  • 2 łyżki mąki kokosowej
Jeśli używacie zwykłego twarogu przemielcie go kilkukrotnie w blenderze, jeśli serka "Mój ulubiony" to możecie ten etap pominąć. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Na wcześniej wylaną masę brownie wylewamy masę twarogową lejąc równomiernie po całej powierzchni robiąc szlaczki, zachowując ok. 1 cm odstępu od krawędzi.

Na koniec robimy dodatkowe wzorki widelcem, by uzyskać wzór zebry. 


Jeśli pieczecie samo brownie użyjcie mniejszej foremki i pieczcie do suchego patyczka.


Pieczenie: 
Temperatura - 180º C z grzałką góra+dół
Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy ostygnie delikatnie oddzielamy ciasto nożykiem od boków i wyjmujemy z formy.




Jest wspaniałe i bardzo treściwe bez żadnych dodatków, ale możecie także podać je ze świeżymi owocami lub sosem czekoladowym. 

Brownie z fasoli jest mięciutkie i delikatne, posmak fasoli jest niemalże niewyczuwalny. Słodycz bez grzechu, wspaniałe słodkości bez wyrzeczeń. Smacznego! :)





Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger