25 marca 2019

Sałatka z grillowanym halloumi, mango oraz grejpfrutem


Ta sałatka to ambrozja! Zachwyci wszystkich, którzy kochają słodko-słone połączenia oraz sery z dodatkiem owoców. Grillowany lekko skrzypiący pod zębami halloumi w połączeniu z mango i grejpfrutem tworzy niesamowitą kompozycję. Jest lekko, zdrowo i pożywnie, czyli tak jak lubię najbardziej! Musicie spróbować! 😍

Sałatka:
  • ulubiony miks sałat, u mnie z rukolą
  • 250g sera halloumi
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 duży grejpfrut
  • opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni
  • oliwa z oliwek

Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita.

Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny! Świetnie smakuje normalnie, ale zgrillowany nabiera charakteru. Wystarczy lekko skropić go oliwą i zgrillować na ruszcie, grillu elektrycznym lun patelni, zwykłej lub grillowej, z każdej strony po ok. 2 minutki, by nabrał koloru. Następnie przekładamy go na bok.


Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę omijając pestkę. Grejpfruta filetujemy za pomocą ostrego noża. Najpierw obcinamy skórę z góry oraz dołu, a następnie obcinamy boczne części, by pozbyć się białej błony, która jest najbardziej gorzka. Następnie nacinamy grejpfruta w taki sposób, by wyciąć jak największe cząstki bez błony, która znajduje się w środku.


Do sałatki można dodać także pestki dyni lub granatu dla dodatkowej tekstury i smaku, ale będzie smaczna także i bez ich dodatku. 

Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki grejpfruta. Posypujemy grillowanym serem i pestkami. Przygotowujemy dressing.


To ostatnio ulubiony przeze mnie sos, klasyczny, a zarazem zaskakujący dzięki dodatkowi francuskiej musztardy z chrupiącą gorczycą. Wypróbujcie do ulubionej sałatki, a pokochacie go tak jak ja!

Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżeczki francuskiej musztardy
  • sól oraz pieprz
Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy!

Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch lub dodatek do obiadu - jest boska! Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger