25 marca 2019

Sałatka Cobb


Ostatnio zajadamy się z Dominikami sałatkami, są zdrowe, pełne witamin, sycące i pomagają mi zrzucić zbędne kilogramy. Ta może do tych najbardziej fit nie należy, za to jest mega pożywna i świetnie nadaje się na obiad czy lunch. Mnóstwo smaków, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawostką niech będzie fakt, że tym daniem zajadała się na planie "Przyjaciół" sama Jennifer Aniston, a wygląda jak petarda nawet mając 50 lat. Ja też tak chcę! Jeśli Ty też to zapraszam do przepisu! 😁

To przepis na mniej więcej 4 porcje. Sałatka jest sycąca, więc można zrobić ją na kolację i zabrać następnego dnia na lunch do pracy.

Nazwa sałatki to tak naprawdę jej składniki "eat cobb" oznacza - eggs, avocado, tomatoes, chicken, onion, bacon, blue cheese. Ja nieco zmodyfikowałam swoją wersję i za radą Kwestiasmaku.com zamieniłam cebulę, której nie mogę jeść w surowej postaci, a w prażonej unikam, na jabłko. Jest pysznie, chrupiąco i zdrowo.

Sałatka Cobb:

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 4 wiejskie jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 pomidory, u mnie śliwkowe
  • 2 cebulki dymki lub 1 twarde jabłko
  • 300g boczku surowego wędzonego
  • 100g sera z niebieską pleśnią, u mnie Lazur
  • miks sałat, sałata lodowa lub rzymska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
Kluczem do szybkiego zrobienia tej sałatki jest organizacja. Wszystkie składniki muszą być pokrojone na mniej więcej tej samej wielkości kosteczkę i ułożone na talerzu w paski, choć u mnie są po prostu pogrupowane w trójkąty.

Jajka gotujemy 8 minut na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę.

Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczu i chrząstek i kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy do zmiany koloru, dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Odkładamy na bok.


Na tej samej patelni podsmażamy na chrupko pokrojony w kostkę boczek do całkowitego wytopienia się tłuszczu. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę wewnątrz skórki i wyjmujemy do miseczki łyżką. Skrapiamy cytryną, by nie ściemniało.


Jabłko myjemy, można je obrać, choć ja wolę ze skórką, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jeśli używacie dymki to skrójcie ją razem ze szczypiorkiem i posypcie nim gotową już sałatę. Pomidory myjemy i także kroimy w kostkę, tak jak i ser Lazur.


 Na głębszym talerzu układamy sałatę, wybierzcie taką, którą najbardziej lubicie. Może być wygodna gotowa mieszanka sałat lub chrupiąca sałata lodowa lub rzymska.

Na sałacie układamy kolejno w trójkąty lub paski wszystkie uprzednio przygotowane składniki, czyli kurczaka, bekon, jajka, awokado, ser pleśniowy, pomidory oraz cebulkę lub jabłko.



Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól i pieprz

Najwygodniej będzie przyrządzić go w małym słoiczku, do którego dodajemy wszystkie składniki i po prostu potrząsamy nim porządnie kilka razy do całkowitego wymieszania się składników.

Przyrządzoną wcześniej sałatką polewamy równomiernie sosem i podajemy od razu.


Jeśli chcecie zabrać sałatkę do pracy to przygotujcie składniki dzień wcześniej, a następnego dnia wymieszajcie razem z sałatą, a przed podaniem polejcie dressingiem. W przeciwnym razie wszystko niepotrzebnie rozmięknie i straci na chrupkości.

Smacznego! 😊

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger