4 listopada 2018

Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem


Ryby są bardzo zdrowe i staram się, by dość często pojawiały się na naszym stole. Gdy tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad. 

Pstrąg pieczony z boczkiem:
  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 cytryny
  • 100g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pietruszki suszonej
  • 1 łyżeczka koperku suszonego
  • 100g boczku surowego wędzonego
  • sól i pieprz

Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także rybę z łusek. Umyjcie ją pod bieżącą wodą i ułóżcie na desce. Ponacinajcie skórę co ok. 2 cm z jednej strony.


Do miseczki przełóżcie miękkie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Ja użyłam suszonych, ale śmiało możecie użyć świeżej pietruszki oraz koperku. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie pokrójcie w plasterki. 


Dokładnie posólcie i popieprzcie wnętrze ryby, a następnie podzielcie masełko ziołowo-czosnkowe na 2 porcje i nałóżcie je do środka każdej ryby. Na maśle ułóżcie po ok. 5-6 plastrów cytryny. Następnie każdą tak przygotowaną rybę posólcie i popieprzcie porządnie z zewnątrz i owińcie dokładnie plastrami boczku. Gotowe!


Rybę piekę w naczyniu żarooodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczenie: 
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - 35 minut



Ja podałam swoją rybę ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, śmietany i parmezanu oraz puree ziemniaczanym z dodatkiem sera Bursztyn, ale ta ryba wspaniale smakuje sama! Dobierzcie do niej swoje ulubione dodatki i zajadajcie ze smakiem. Na zdrówko! 😊

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger