7 listopada 2018

Zupa porowo-serowa z gorgonzolą, gruszką i klopsikami


Jesień to dla mnie czas zup i eksperymentowania z nowymi smakami. Tak powstała ta zupa o naprawdę niebanalnym smaku. Przypadnie do gustu fanom słodko-słono-wytrawnych kombinacji. Aromatyczny bulion wzbogacony o podsmażony na oliwie por, a następnie zaprawiony śmietanką z dodatkiem gorgonzoli stanowi oryginalną bazę. Dla podbicia jego smaku dodałam karmelizowaną w miodzie gruszkę i chrupiące kotleciki wołowe z dodatkiem sera Bursztyn. Wyszło naprawdę pysznie - polecam! 😊

Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.

Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ. Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką.



Zupa porowo-serowa:
  • 2-2,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 duże pory
  • 200g gorgonzoli dolce
  • 200ml śmietanki kremówki (30%)
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek

Z podanej ilości wychodzi ok. 3-3,5l zupy, czyli na ok. 6 porcji.

Od pora odkrawamy najbardziej zielone części, a następnie kroimy go drobno ręcznie lub za pomocą blendera. Na patelnię wlewamy ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy pokrojonego pora. Dodajemy tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy całość aż por się zeszkli, zmięknie i odparuje z niego woda.


Do małego rondelka wlewamy śmietankę i wkładamy do niej podzieloną na części gorgonzolę. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż śmietanka się zagotuje a ser rozpuści. Zestawiamy z ognia.


Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego przesmażony wcześniej por. Ponownie zagotowujemy zupę.

Do mieszanki śmietankowo-serowej dodajemy ok. 1 chochlę wywaru z porem i zagotowujemy. Następnie dodajemy tak zahartowaną mieszankę do bulionu z porem i także zagotowujemy.


Do zupy dodajemy 1 łyżkę miodu, by zrównoważyć goryczkę pora i gorgonzoli, a także sól i pieprz do smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli preferujecie takie zupy od kremów.


Klopsiki wołowo-serowe:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 wiejskie jajko
  • 50g startego sera Bursztyn 
  • sól i pieprz
  • olej np. kokosowy lub rzepakowy

Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy naprawdę sporą ilością soli oraz pieprzu. Zanim usmażycie klopsiki weźcie odrobinę mięsa i usmażcie, by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione.


Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego. Z podanej ilości wychodzi ok. 45 klopsików.


Na patelnię wlewamy olej kokosowy lub rzepakowy i podsmażamy klopsiki w kilku turach. Potrzebują dosłownie kilka minut, smażcie je poruszając patelnią, by równomiernie się zrumieniły. Następnie zdejmujemy je z ognia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Tak przygotowane klopsiki możecie odgrzać przed podaniem w piekarniku, by były ciepłe i chrupiące.

Karmelizowana gruszka:
  • 3 twarde gruszki np. odmiany Konferencja
  • 2-3 łyżki miodu
Gruszkę kroimy na pół, a następnie na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy owoc na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy miód, wrzucamy na nią gruszki i przesmażamy do momentu aż miód zgęstnieje i całkowicie oblepi gruszkę. Gotowe!


Do jednej porcji zupy dodaję ok. 5-7 klopsików i ok. 1/4 porcji przygotowanej wcześniej karmelizowanej gruszki. Całość zalewam podgrzaną zupą. Możecie także ozdobić zupę kleksem śmietanki, ale nie jest to koniecznie.


Zupa jest lekko ostra przez por, naprawdę wyrazista dzięki dodaniu gorgonzoli. Dodatek sera Bursztyn w klopsikach nadaje im niesamowity orzechowy posmak, a karmelizowana, mięciutka i słodka gruszka idealnie dopasowuje się do tych smaków. Spróbujcie tego połączenia, bo jest naprawdę niesamowite! Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger