7 października 2018

Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery



Nadeszła jesień i choć pogoda jeszcze nie do końca ją zdradza, to zwiastują ją na pewno nowe propozycje w menu Stekówki - Steki i Burgery. Jak zawsze jest sycąco, rozgrzewająco i treściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze.


W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉

Czego możecie spróbować? Oto szybki przegląd pyszności:

👉 Krem szczawiowy z jajkiem



Nie wiem jak Michał (szef kuchni) to robi, ale jego zupy kremy mają idealną konsystencję i gęstość - są po prostu w punkt. Nie za gęste, nie za rzadkie, a do tego o wspaniałej aksamitnej konsystencji. Połączenie szczawiu i jajka to nie tylko klasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏

👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami


To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo delikatny acz dosadnie pieszczący kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna!

👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną

 
Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta i idealna, by posilić się nią, gdy trzeba walczyć z trudami dnia codziennego i niesprzyjającą pogodą, bo zawiera także szereg cennych składników, które wspomagają odporność organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊

👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków


Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka cebula, lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊

👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo)
👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo)



Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy, bo to mało znane i niedocenione mięso, które ma szereg zalet i niesamowity smak. W połączeniu z marynowaną dynią o słodkim, octowym posmaku i pikantnym chorizo sprawdza się znakomicie. To na pewno propozycja godna uwagi, dla szukających nowych, nieoczywistych smaków w klasycznych burgerach. 😉

Jeśli wolicie jednak klasykę to postawcie na jajo-burgera, bo na pewno się nie zawiedziecie! Jest w nim wszystko, czego trzeba, by Wasze buźki wprost eksplodowały smakiem! Gdy tylko wgryziecie się w mięso to będziecie oczarowani. Szef kuchni nie chciał zdradzić mi z jakiej części krowy robią burgery, ale są one niesamowite! Przysięgam, że nigdy nie jadłam bardziej soczystego i lepiej przyprawionego kawałka wołowiny! Mogłabym wyjąć go z bułki i wsunąć samego, ale muszę przyznać, że dymny posmak boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍


W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe consomme, krewetki czy sałatkę ze strusia. Na uwagę zasługują także desery tj. klasyczne tiramisu, panna cotta czy crème brûlée.

W restauracji pojawiła się także gablotka starannie wyselekcjonowanych win, które współgrają z propozycjami z karty. Zapytajcie o nie personel, a na pewno będziecie mogli cieszyć się posiłkiem z idealnie dobranym trunkiem. To ważne, bo dobry stek z lampką idealnie wyważonego w smaku wina sprawia jeszcze większą radość z jedzenia i zdecydowanie podbija walory smakowe mięsa!


Lubię takie miejsca, bo można tu i dobrze zjeść, napić się dobrego wina, a właścicielka i szef kuchni to prawdziwi pasjonaci tego, co robią. Wciąż poszukują nowych smaków, testują, nie spoczywają na laurach. Mają w sobie mnóstwo pasji i mogliby rozmawiać o jedzeniu godzinami, co i ja kocham robić, gdy tylko pozwala mi na to zdrowie. 😉

Zapraszam tu i Was, ponownie, byście spróbowali klasycznych dań z karty głównej oraz nowości z menu sezonowego, które przypadnie do gustu nie tylko fanom dobrego kawałka wołowiny. 😊


Stekówka - steki i burgery, Szeroka 38, Starowa Góra

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger