21 września 2018

Sałatka z pieczoną gruszką, figami i chrupiącym boczkiem


Choć pogoda jeszcze dopisuje to nie ma co ukrywać - zaraz jesień. Mimo, że nie jestem fanką aury jaka panuje o tej porze roku, to jestem ogromną fanką dobrodziejstw jakimi obdarowuje nas natura w tym czasie. I tak jeden składnik potrafi często zainspirować mnie do zrobienia czegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍


Sałatka z pieczoną gruszką i figami:
  • 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja
  • 4 świeże figi
  • ok. 50g winogron - różowych i białych, najlepiej bezpestkowych
  • 100g boczku surowego wędzonego
  • 100g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola)
  • ok. 50g orzechów włoskich
  • 1 mix sałat - u mnie mieszanka frisee, szpinak baby, escarola, radicchio, lolo rosso
  • kilka łyżek miodu (u mnie lawendowy firmy Huzar)
  • kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • grzanki pszenne lub ziołowe (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Zaczynamy od umycia wszystkich owoców. Gruszki obieramy ze skórki i wykrawamy z nich gniazda nasienne, do środka wkładamy pokrojony w mniejsze kawałki ser lazur. Figi przekrawamy na 2 części każdą. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy miodem, oliwą oraz posypujemy tymiankiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok 10-15 minut

W czasie gry gruszki i figi się pieką możemy zająć się boczkiem. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy na nią boczek, bez dodawania tłuszczu, zbędny wysmaży się z boczku i uzyskamy cudownie chrupiące, mięsne paseczki. Każdy plaster osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Na 2 talerzach rozkładamy miks sałat, układamy na nim winogrona oraz orzechy włoskie. Przygotowujemy dressing.


Dressing:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • sól i pieprz 
Wszystkie płynne składniki umieszczamy w słoiczku i mieszamy do połączenia, próbujemy i doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Uprzednio przygotowane talerze z sałatą skrapiamy dressingiem, na każdej układamy 2 części upieczonej gruszki i po 4 kawałki figi. Dookoła układamy plastry boczku, całość posypujemy grzankami i polewamy resztą dressingu. Gotowe!

 
Jeśli nie użyjecie grzanek to możecie po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku i zajadać w ten sposób. 😉

Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek i grzanki... Tyle aromatu, niezwykłych smaków i tekstur. Spróbujcie koniecznie, to jesień na talerzu - smacznego! 😊

 
Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata!

https://miody-huzar.pl/
https://miody-huzar.pl/

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger