7 października 2018

Ciasto drożdżowe na miodzie z serową pierzynką i śliwkami z cynamonem


Jestem ogromną fanką ciasta drożdżowego - pulchnego, z kruszonką, najlepiej w wersji mojej Babci. Sama jednak bardzo lubię eksperymentować z wypiekami, dlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności!

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g dobrej jakości mąki tortowej
  • 2 opakowania suchych drożdży (2x7g)
  • 150 ml mleka
  • 75 g miodu np. wielokwiatowego
  • 80 g oleju, najlepiej słonecznikowego
  • 3 duże jajka, najlepiej wiejskie
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej także suche drożdże oraz sól. Mieszamy całość. Do miski wbijamy jajka.


W małym garnuszku podgrzewamy mleko z miodem oraz ekstraktem z wanilii, na tyle, by było ciepłe, ale nie wrzące! Wysoka temperatura zabija drożdże!


Mokre składniki wlewamy do mąki z jajkami i zaczynamy zagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka.



Ciasto musi odstać w cieple pod lnianą ściereczką ok. 1-1,5h, by podwoić swoją objętość.


Gdy ciasto wyrasta możemy rozpocząć przygotowania dodatków. 😉

Dodatki:
  • ok. 500 g sera twarogowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 3-4 łyżki miodu np. rzepakowego lub wielokwiatowego
  • 600 g śliwek np. czerwonych lub węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym oraz miodem. Śliwki myjemy, odpestkowujemy i kroimy na ćwiartki. Możemy zasypać je wcześniej cynamonem lub posypać dopiero wierzch ciasta. Wybór na leży do Was. 😉


Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. 
 

Na ciasto wykładamy twaróg i rozprowadzamy dokładnie po całości. Następnie układamy śliwki, a całość zasypujemy cynamonem. Można podlać także wszystko jeszcze odrobiną miodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.




Pieczenie:
Temperatura - 180ºC - góra + dół
Czas - ok. 30 minut - monitorujcie stopień przypieczenia owoców i pierzynki serowej

Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie ciastu wystygnąć... o ile zdołacie się powstrzymać! 😁


Zapach, który unosi się podczas pieczenia jest obłędny - miód, ser, śliwki i cynamon tworzą tak niesamowite zestawienie, że ciężko nie odkroić kawałka jeszcze ciepłego ciasta i nie zjeść ze szklanką mleka. Ta drożdżówka jest cudownie pulchna i ma piękny słoneczny kolor, a w jej smaku da się wyczuć dodatek miodu.

Do tego szklanka mleka, ulubiona herbata lub kawa i pyszne śniadanie lub podwieczorek gotowe - polecam! 💗
 

By ciasto dłużej zachowało świeżość przechowujcie je owinięte ściereczką w szczelnie zamkniętym pojemniku. Bo jedynym jego mankamentem jest fakt, że najlepiej smakuje przez pierwsze 2 doby... ale jest tak dobre, że na dłużej raczej nie wystarczy! Smacznego! 😁

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger