Szukaj na blogu

środa, 13 czerwca 2018

Młoda kapusta


Sezon na młodą kapustę w pełni, więc żal z niego nie skorzystać. Jeśli kochacie nowalijki tak mocno jak myślę, to nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Słodziutka, mięciutka, z ogromną ilością koperku, z boczkiem i kiełbaską - jak u mamy! Mniam! :)


Młoda kapusta:
  • 1 główka młodej kapusty
  • ok. 350g boczku wędzonego parzonego
  • 200g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek świeżego kopru
  • 2 pomidory malinowe
  • ok. 1,5l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • ok. 5 łyżeczek cukru
  • sól i pieprz

Kapustę myjemy, kroimy na połowę, wykrawamy kłąb, a resztę kroimy w paski lub siekamy na mniejsze kawałki. Według uznania. Kapustę wkładamy do większego garnka i zalewamy ok. 1,5l wody. Po zagotowaniu odlewamy część wody i dolewamy ponownie nieco mniejszą ilość. Ponownie gotujemy.



W tym samym czasie boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy do momentu aż będą chrupkie. 


Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do smażącego się boczku i kiełbasy. Smażymy do miękkości. Następnie odsączając tłuszcz przekładamy łyżką cedzakową zawartość patelni do garnka z gotującą się kapustą.


Do garnka dodajemy także wszystkie przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz oraz posiekany koperek i pokrojone w kostkę pomidory.  Kapustę gotujemy do miękkości od 30 do 45 minut.


 
Pod koniec próbujemy i dodajemy cukier, w zależności od tego jak słodką lubicie kapustę. U mnie na wielki garnek wyszło ok. 5 łyżeczek cukru. Dodajcie także sól i pieprz. Gotowe!


Taka kapusta to idealny dodatek do obiadu, jaki jadało się u mnie zawsze w niedziele popołudnie, czyli filet z kurczaka lub schab panierowany, ziemniaczki i właśnie taka kapustka!


U mnie na stole pojawił się filet z indyka, oczywiście nie mogło zabraknąć także młodych ziemniaków polanych odrobiną masełka i posypanych koperkiem.


Kapusta przyrządzona w ten sposób świetnie nadaje się także do jedzenia po prostu z chlebem, będzie świetną bazą do pysznego bigosu - spróbujcie koniecznie! Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger