3 czerwca 2018

Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z syropem różanym


Kolejna wersja domowej lemoniady, tym razem w odsłonie cytrusowo-rabarbarowej. I tym razem nie znajdziecie w niej grama cukru, za to pyszny syrop różany, który można zastąpić także miodem. Mnóstwo smaku, który pozwoli orzeźwić się w gorące letnie dni. Wypróbujcie koniecznie!  💛


Do przyrządzenia lemoniady będziecie potrzebować 2 butelki o pojemności 1l lub 2-4 o pojemności 0,5l - możecie znaleźć je np. w sklepie IKEA.

Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym:
  • 300g limonek 
  • 1kg cytryn
  • 1kg rabarbaru
  • 300g imbiru
  • 1 pęczek mięty
  • 1,5l wody
  • ok. 500g syropu różanego (lub miodu)

Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy.

Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir kroimy w plasterki. Następnie dorzucamy pęczek mięty. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody.



Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków.


Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, gdyż rabarbar po rozgotowaniu pozostawia nieprzyjemne włókna.


Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady dodaję syrop różany, ale jeśli nie macie go w swoich zasobach to użyjcie miodu, (pamiętając, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe!


Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.


Oczywiście lemoniadę możecie osłodzić także ksylitolem, słodzikiem czy cukrem, ale wtedy musicie dodać je przed gotowaniem, rozpuścić w ciepłej wodzie i zagotować.


Jeśli zamkniecie gorącą ciecz w dobrze umytej butelce, to lemoniada powinna wytrzymać w niej przez dobre kilka miesięcy. 😉


Aby przygotować z napój z lemoniady wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! 💛

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger