Szukaj na blogu

niedziela, 3 czerwca 2018

Domowa spiżarnia - lemoniada


Domowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :)


Dziś mam dla Was 2 przepisy, ale na pewno będzie ich więcej, bo moja wyobraźnia podpowiada mi już kilka nowych smaków. ;)

Do przyrządzenia lemoniady będziecie potrzebować 2-3 butelki o pojemności 1l oraz 1-2 o pojemności 0,5l - możecie znaleźć je np. w sklepie IKEA.

Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą:
  • 300 g limonek
  • 1 kg cytryn
  • 1,2 kg pomarańczy
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 litra wody
  • ok. 300 g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego)
Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy.



Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Następnie dorzucamy posiekany pęczek mięty, kardamon (opcjonalnie) oraz imbir. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody.


Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków.


Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście mięty to możecie pominąć ten krok. ;)



Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) dodaję miód i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe!

Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.


Aby przygotować z niej napój wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy!























Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym:
  • 300 g limonek 
  • 1 kg cytryn
  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g imbiru
  • 1 pęczek mięty
  • 1,5 l wody
  • ok. 500 g syropu różanego (lub miodu)

Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy.

Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir kroimy w plasterki. Następnie dorzucamy pęczek mięty. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody.



Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków.


Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, gdyż rabarbar po rozgotowaniu pozostawia nieprzyjemne włókna.


Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady dodaję syrop różany, ale jeśli nie macie go w swoich zasobach to użyjcie miodu, (pamiętając, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe!



Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.


Oczywiście lemoniadę możecie osłodzić także ksylitolem, słodzikiem czy cukrem, ale wtedy musicie dodać je przed gotowaniem, rozpuścić w ciepłej wodzie i zagotować.

Jeśli zamkniecie gorącą ciecz w dobrze umytej butelce, to lemoniada powinna wytrzymać w niej przez dobre kilka miesięcy. ;)




Lemoniada cytrynowo-ananasowa:
  • 2 kg cytryny
  • 2-3 duże ananasy - ok. 5 kg
  • 250 g świeżego imbiru
  • ok. 1,5+0,5 l wody
  • ok. 300-500 g miodu
Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy.

Wszystkie cytryny przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy kłąb i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do cytryny. Imbir kroimy w plastry i dorzucamy do garnka.


Całość zalewamy ok. 1,5l wody. Wszystko zagotowujemy i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut cały czas mieszając.

Po tym czasie z lemoniady wyławiamy połówki cytryn i wyrzucamy. Odcedzamy płyn przez sitko. Pozostały w garnku imbir i ananasa zalewamy 0,5l wody i ponownie zagotowujemy. Następnie całość blendujemy. Powstałą masę ponownie przecedzamy przez sito do pozostałego płynu.



Gdy lemoniada nieco przestygnie dodajemy do niej miód (pamiętając, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!). Lemoniada jest gotowa do przelania do butelek.

Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.



Smak ananasa jest w tej lemoniadzie dość subtelny, na pierwszy plan wybija się natomiast imbir. Jeśli chcecie tego uniknąć, to zwiększcie ilość ananasa do ok. 6kg i dodajcie ok. 1 kg cytryn, a imbir wyłówcie razem z cytryną i nie blendujcie go wraz z ananasem. ;)



Aby przygotować z napój z lemoniady wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger