31 maja 2018

Festiwal Burgerów - Stekówka - steki i burgery, Rajskie Jadło Bałuty, Szpulka



Jeśli chcecie wziąć udział w Festiwalu Burgerów to dziś macie na to ostatnią szansę! Wraz z Runoholic udało nam się odwiedzić 8 wspaniałych miejsc i spróbować genialnych propozycji, na więcej niestety nie starczyło czasu...

Wczoraj mieliśmy burgerowy trip w łódzkim stylu, udało nam się odwiedzić Rajskie Jadło Bałuty oraz Szpulka.

Na Zachodniej 27 spróbowaliśmy Burgera Bałuckiego – wołowina (200 g), krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 18,50 zł


To jest taki prawdziwie domowy, uczciwy burger! Krokiet z prażoków bardzo dobrze współgra z resztą dodatków, a mięso było tak cudownie soczyste, że doprowadziło moje kubki smakowe do ekstazy! Lubię takie proste i szczere propozycje 😊

Burgera będzie można spróbować także po festiwalu, bo wejdzie na stałe do karty, a naprawdę warto 😋


W Manufakturze odwiedziliśmy Szpulkę i spałaszowaliśmy Łódzkiego burgera inspirowanego produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki
Cena: 36 zł


To najmniej burgerowa z wszystkich propozycji, ale na pewno warta uwagi. Szanuję bardzo używanie regionalnych produktów i ich promocję. To nie do końca moje smaki, ale kucharzowi nie można odmówić pomysłowości, bo biała kiełbasa i zalewajka to po prostu łódzki klasyk! ❤


Swoją przygodę z festiwalem zakończyliśmy dziś w Stekówka - Steki i Burgery burgerem ze strusiną 😍

Strusioburger w rustykalnej bułce – grillowane, szarpane mięso strusia (180 g), ser koryciński z dodatkiem czarnuszki i czosnku, polska szynka dojrzewająca, podsmażane na maśle podgrzybki i szparagi, żółty, słodko-ostry sos majonezowy i liście rzodkiewki, podane z frytkami
Cena: 32 zł



Zanim podano nam to dzieło sztuki zostaliśmy poczęstowani pysznym czekadełkiem - tzatziki mistrzowskie 🤤


Burger zrobił na mnie ogromne wrażenie, nie tylko dlatego, że pierwszy raz próbowałam strusia, ale dlatego, że prezentował się naprawdę dostojnie 😎

Mięso ze strusia jest niesamowite! Nie spodziewałam się takiego smaku, naprawdę warto spróbować, chociażby dlatego, że to najchudsze mięso z możliwych, a w tym samym czasie mega aromatyczne. Ser koryciński z czarnuszką dopełnił dzieła - mniam!


Żałuję tylko, że ze względu na upał zjadłam dosłownie odrobinkę, bo organizm odmówił posłuszeństwa 😔

Jeśli macie ochotę na pycha burgery to lećcie na miasto! Temperatura teraz już nieco przyjemniejsza, słońce już tak mocno nie pali, dziś wolne. Idealna okazja, by zakończyć Festiwal Burgerów w pięknym stylu ❤

Jemy w Łodzi dziękuję za tę pyszną przygodę!

Rajskie Jadło Bałuty, Zachodnia 27, Łódź
Szpulka, Manufaktura, Ogrodowa 19a, Łódź
Stekówka - steki i burgery, Szeroka 38, Starowa Góra

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger