14 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne owoce - brzoskwinie, borówki czy jagody.

Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki tortowej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • 150ml mleka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka - najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • 250g rabarbaru
  • 450g truskawek
W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz masło. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i masła. Studzimy, by mleko było tylko lekko ciepłe. Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, do momentu, gdy będzie miękkie, elastyczne i będzie łatwo odklejać się od ręki.

Wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.



Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, rabarbar kroimy w kawałki o wielkości ok. 2-3cm.

Kruszonka: 
  • 100g zimnego masła
  • 100g brązowego cukru
  • ok. 200g mąki
Do miski dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz mąkę. Wszystko rozcieramy w dłoniach do uzyskania masy przypominającej mokry piasek.

Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę.



Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20-30 minut.

Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 30 minut


Muszę przyznać, że moja Babcia robi najlepsze ciasto drożdżowe na świecie i naprawdę nie wiem jak to możliwe, ale ten placek jest nawet lepszy niż jej wypiek - polecam z całego serca!

Ciasto jest mięciutkie, puszyste i cudownie pachnie owocami i wanilią. Rabarbar i truskawki świetnie dopełniają słodycz kruszonki - po prostu ciasto idealne! To ciasto drożdżowe, ale naprawdę długo zachowuje swoją świeżość, wystarczy, że blaszkę przykryjecie folią spożywczą lub ściereczką i nawet po 2-3 dniach ciasto wciąż będzie miękkie i smaczne jak dopiero po upieczeniu.
 

Wydrukuj

6 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. Przypomniałaś mi te smaki, dziękuję... Serdeczności ślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo Kasiu 😊 pozdrawiam cieplutko! 😘

      Usuń
  2. Piękne ciacho. Uwielbiam te smaki nadchodzącego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 Ja też, jeszcze tylko muszę gdzieś dorwać bób i będę w niebie 💙

      Usuń
  3. W dzieciństwie o tej porze roku w domu królowały tylko takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger