15 czerwca 2016

Makaron z sosem serowym



To, że kocham makaron to żadna tajemnica, mogłabym jeść go na okrągło! Niestety Dominik tej miłości nie podziela, dlatego spędza cały dzień w pracy i je obiad na mieście, ja mogę zajadać się makaronem do woli. Tak właśnie powstał ten przepis. 😉

 Makaron "3 sery":
  • ok. 100g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 200ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 30g tartej mozzarelli
  • 30g tartej goudy
  • 30g tartego cheddara
  • chilli, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.

W rondelku rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści dodajemy do niego 2 łyżki mąki. Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 3 minuty, do momentu, gdy cała masa będzie jasna.

Następnie wlewamy stopniowo mleko mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cała masa zgęstnieje.

Sos zdejmujemy z ognia i doprawiamy gałką, solą i pieprzem i chilli. Dosypujemy sery i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka przesypujemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy chwilę, by sos dokładnie go otoczył. Przekładamy na miseczkę. Gotowe!


To pomysł na mega szybki obiad, sos przygotowuje się nie dłużej niż 8-10 minut, w tym czasie możecie ugotować makaron. Możecie też użyć Waszych ulubionych rodzajów sera i innych przypraw. Tak czy siak będzie pysznie i mega serowo!
 
Poza tym do sosu możecie dorzucić też np. podsmażoną na chrupko kiełbaskę czy pokruszyć boczek, a całość włożyć do mniejszego naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec. To będzie wymagało nieco więcej czasu, ale będzie jeszcze pyszniej. Smacznego!



Wydrukuj

4 komentarze:

  1. No i fajniutki przepis. Uwielbiam makarony z szybkimi sosami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana 😘 najprostsze rozwiązania są najlepsze 😉

      Usuń
  2. TO już wiem co dzisiaj na obiad, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, bardzo mi miło :) na zdrowie!

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger