4 kwietnia 2019

Makaron z pesto basilico i chrupiącym chorizo


Moje ulubione obiady to takie, które są szybkie, smaczne, zdrowe i zawierają makaron... a ten przepis łączy te wszystkie cechy! Błyskawiczny w przygotowaniu makaron z dodatkiem chrupiącego chorizo skradnie serce nawet największego niejadka - polecam gorąco!


Makaron z pesto i chorizo:
  • 200-250g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne)
  • 225g kiełbasy chorizo
  • zielone pesto z przepisu poniżej
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Chorizo kroimy w kosteczkę i podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni do momentu aż będzie chrupiące. Kiełbasę odcedzamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Gdy gotuje się makaron możemy przygotować pesto.

Pesto basilico z orzechami ziemnymi:
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek (w zależności od tego jak ma być gęste/rzadkie)
  • 5 pęczków świeżej bazylii
  • ok. 50g niesolonych orzeszków ziemnych
  • ok. 50g startego Parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Bazylię myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy ją do blendera, zalewamy oliwą (u mnie 7 łyżek - wolę rzadsze pesto), dodajemy orzeszki, starty parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Całość blendujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.



Gdy makaron się ugotuje odsączamy go i zostawiamy nieco wody spod gotowania.

Do garnka wkładamy makaron i dodajemy nieco wody spod gotowania, dodajemy pesto i mieszamy całość. Skrobia zawarta w wodzie nieco zagęści sos, który stanie się bardziej aksamitny. Dodajemy chrupiące chorizo i ponownie mieszamy.


Makaron wykładamy do miseczek, posypujemy dla ozdoby startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią - gotowe!



Pełne smaku, aromatyczne danie gotowe! Pesto ma cudownie ziołowo-orzechowy smak, a chorizo jest chrupiące i pikantne - to nie może się nie udać! Smacznego! 😊

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger