18 marca 2019

Roladki ze śliwką w chrupiącej wędzonej szynce


W kuchni lubię oszczędność i kreatywność, a to danie to wypadkowa tych dwóch. W lodówce zalegała wędzona szynka i mięso mielone, a w szafce suszone śliwki - przepis napisał się sam! Jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i efektowny, więc świetnie sprawdzi się na jakąś ważną uroczystość.


Roladki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 80g wędzonej szynki
  • ok. 30-50g suszonych śliwek
  • 1 wiejskie jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • sól i pieprz
Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu do smaku. Mieszamy do połączenia składników.

 
Rozpoczynamy zawijanie roladek. Na otwartą dłoń wykładamy ok. 2 łyżki mięsa i rozpłaszczamy.

Na środek kładziemy po 1-2 śliwki i zawijamy. Tak przygotowaną roladkę owijamy szynką i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC termoobieg
Czas - ok. 20 minut


Do roladek możecie podać domowy sos pieczeniowy oraz dużą ilość warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do klusek śląskich. Smacznego! 😉

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger