26 października 2018

Bułeczki cynamonowo-miodowe z serem i prażonymi jabłkami


Dla mnie weekend to nie czas na leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone bez dodatku cukru, za to ze zdrowym miodem, co zapewnia im nieziemski aromat. Dodatek sera i prażonych jabłek sprawia, że w środku są cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉


Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne.

Bułeczki cynamonowo-miodowe:

  • 250ml mleka
  • 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła)
  • 100g miodu
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 14g suchych drożdży
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

W dużej misce mieszamy mąki, drożdże, sól oraz cynamon, W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko oraz miód tylko na tyle, by były letnie. Gorąca temperatura zabija drożdże!

Następnie dodajemy ciepłe mleko do mieszanki mąk i zaczynamy ugniatanie. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut pod sam koniec dodając olej. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne i ładnie odchodziło od dłoni.


Po tym czasie przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt o tej samej grubości. Możemy zająć się nadzieniem.


Nadzienie:


Do nadzienia można użyć także ulubionej konfitury czy dżemu. Mi bardzo zależało na jabłkowo-cynamonowym aromacie, ale te bułeczki niesamowicie smakowałyby także np. z konfiturą różaną czy jagodami. Zaszalejcie. 😉

Rozwałkowane wcześniej ciasto smarujemy równomiernie serkiem pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu.


Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt.


Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości ok. 2-3cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 bułeczek.

Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy górę rozbełtanym jajkiem.



Pieczenie: 
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru



Po wyjęciu dajcie bułeczkom przestygnąć, o ile zdołacie. Po wystygnięciu będą chrupiące z zewnątrz i cudownie mięciutkie w środku. Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger