Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko, co lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe!
Roladki drobiowe:
- 500g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
- 100g boczku surowego wędzonego w plastrach
- kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów
- 30-40g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach
- przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy
- sól i pieprz
Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i drobno rozbijamy.
Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej.
Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym.
Roladki są gotowe do pieczenia. 😉
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC bez termoobiegu
Czas - 20-25 minut
Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup. Smacznego! 😊