24 września 2016

Krem z dyni - na słodko i ostro


Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. Jesień to chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! 😊


Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący!

Zupa krem z dyni na słodko:
  • 500g dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru
  • 400ml mleka koksowego lub ok. 250ml zwykłego
  • 50-100ml śmietanki kremówki (30%)
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Na talerzu żaroodpornym lub w naczyniu rozkładamy równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 200ºC
Czas - 20 minut

Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy.

Zupę gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie się rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy.

Na tym etapie musicie zadecydować czy odpowiada Wam gęstość zupy, jeśli jest w porządku to możecie już zajadać, jeśli jednak zupa wydaje się Wam za gęsta to dodajcie do niej śmietankę lub mleko i ponownie zagotujcie.


Zupa smakuje niemal jak dyniowy budyń i jest wyśmienita! Według mnie dzieci się w niej zakochają, bo jest aksamitna, delikatna i słodka. Ja zajadam ją z maślanymi herbatnikami - mniam! :)


Ten przepis to ulubiona zupa krem Dominika, pyta mnie o nią cały rok, a gdy wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. 😉

Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.

Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ. Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką.


Zupa krem z dyni na ostro:
  • 1-1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 500-600g dyni
  • 500g ziemniaków
  • 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 chilli
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • śmietana kremówka do dekoracji
Nie jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. 
 
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.

Pieczenie:Temperatura - 200ºC
Czas - 20 minut


Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone, przekładamy je do większego garnka z bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz i zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie przestygnąć i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy warzywa. Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na gładko.

Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy.
Smacznego! 😊


Wydrukuj

4 komentarze:

  1. mniam! ta na ostro mi się bardzo podoba ale zrobię obydwie wersje - dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zrobić obie i zdecydować, który smak bardziej odpowiada. 😊 Życzę smacznego! 😘

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger