27 sierpnia 2016

Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami



Kocham placuszki bananowo-jogurtowe, więc pomyślałam, że może to połączenie sprawdzi się i w muffinach. No i nie myliłam się - są pyszne i wilgotne. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, następnego dnia po wyjęciu z lodówki lub po podgrzaniu w mikrofali. Fantastyczne na pierwsze śniadanie, przekąskę między posiłkami albo pyszny podwieczorek. Nie ma w nich masła i cukru, za to są płatki owsiane i miód. Jest pysznie! 😍

Muffinki:
  • 5-6 mniejszych lub 4 duże dojrzałe banany
  • 400g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100g jagód (można wykorzystać inne owoce, czekoladę czy orzechy)
Płatki owsiane wkładamy do rozdrabniacza i mielimy. Dosypujemy do nich mąkę oraz proszek do pieczenia.


W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz mleko - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec próbujemy i dodajemy miód (w zależności od upodobań jego ilość można zmniejszyć lub zwiększyć).
 


Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Gotowe!


Masę nakładamy do silikonowych foremek, papierowych papilotek lub nasmarowanej olejem kokosowym blaszki do 3/4 wysokości. Na górze każdej muffinki układamy po kilka-kilkanaście sztuk jagód wciskając je lekko do środka. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 26 muffinek.


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 20-25 minut



Muffinki są naprawdę pyszne, bardzo wilgotne, następnego dnia smakują niemal jak bananowe serniczki. Na wierzchu można układać kawałki owoców lub np. pokrojoną w kostkę czekoladę i orzechy - pycha! Smacznego!

Wydrukuj

7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie�� na pewno spróbuję☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i życzę udanej degustacji :)

      Usuń
  2. Chętnie bym takie upiekła na śniadanie do kawy :) Dzień od razu stałby się lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nic nie stoi przeszkodzi, bardzo szybko się je robi, więc zachęcam do wypróbowania ;)

      Usuń
  3. zdrowo i pysznie!
    po detoksie jaglanym spróbuję :)
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super foremki :) Kurde zawsze mam problem z robieniem muffinek. Nigdy mi nie wychodzą ;c Może z twoim przepisem mi się uda :)
    ~www.amberlife.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger