16 kwietnia 2016

Włoska pizza z sosem pomidorowym - podstawowe przepisy

Mówiłam już jak bardzo kocham włoskie jedzenie? Nawet pizzę wolę w wersji włoskiej niż amerykańskiej. Ta włoska jest cudownie pulchna, krucha, na cieńszym cieście. Smakuje mi dużo bardziej niż jej amerykański odpowiednik rozpadający się w dłoni z ogromną ilością sera. Lubię, gdy podczas jedzenia pizzy można wyczuć każdy składnik, a nie jedynie ser. Jeśli jesteście fanami tego przysmaku, to nie możecie ominąć tego przepisu. Jest IDEALNY! 😍


Przepis na ciasto jest zainspirowany przepisem z programu "Buddy Valastro gotuje" i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę - polecam!

Podstawowe ciasto na pizzę włoską:
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej dobrej jakości (może być to mąka chlebowa lub typowo na pizzę)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej (lub ok. 1,5 łyżeczki zwykłej soli)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Wszystko mieszamy.

W miseczce z ciepłą wodą rozpuszczamy cukier i dodajemy suche drożdże. Odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do mąki i zaczynamy mieszanie. Wyrabiamy ciasto kilka minut i dopiero wtedy dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto ugniatamy jeszcze kilka minut, by było miękkie, elastyczne i by odchodziło od ręki.

Po tym czasie wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, warto też posmarować nią samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h lub do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy krojąc nożem na 2 części.

Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze.



Podstawowy sos pomidorowy:
  • ok. 0,5l passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula (może być też czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory suszone w oliwie z oliwek
  • ok. 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
Do rondelka wlewamy oliwę i ją rozgrzewamy. Cebulę kroimy na mniejsze cząstki, czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do rondelka i smażymy aż zmięknie.

Następnie wlewamy passatę. Całość zagotowujemy, dodajemy suszone pomidory wyjęte wcześniej z zalewy, sos doprawiamy oregano, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia, a potem blendujemy na jednolitą masę. Z podanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze. 

Dodatki:
  • ok. 150g mozzarelli w wiórkach
  • ok. 50g startego cheddara
  • szynka konserwowa
  • salami
  • ananas w kawałkach
  • kukurydza konserwowa
  • pieczarki
  • papryczka jalapeno
  • oregano
Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę. 

Na ciasto wykładamy połowę porcji sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarujemy je po pizzy zostawiając ok. 1,5 cm od brzegów. Sos posypujemy serem (ilość zależy od Waszych upodobań), następnie kładziemy wędlinę i wszystkie warzywa, które zatopią się w serze i przypieką z góry. Wszystko posypujemy oregano. Gotowe!

Pamiętajcie, że włoska pizza ogranicza ilość dodatków. Ważne, by nie przesadzić z ich ilością, gdyż pizza będzie mało chrupiąca i wodnista.


Pieczenie:
Temperatura - najwyższa możliwa, czyli ok. 250ºC z z termoobiegiem i dolną grzałką
Czas - ok. 7-10 minut

To niezwykle ważne, by piekarnik był rozgrzany do najwyższej możliwej temperatury. Nie mam kamienia do pizzy, więc piekę ją na zwykłej blaszce i pizza zawsze wychodzi chrupiąca i dobrze wypieczona. Pieczemy ją krótko, bo tylko ok. 10 minut. Jest gotowa, gdy ser na niej zaczyna "oddychać", czyli unosi się pęcherzykami do góry.


Pizzę podajemy ze świeżą rukolą, dobrej jakości oliwą z oliwek, a dla fanów amerykańskiej wersji z ketchupem oraz sosem czosnkowym. Smacznego!


Wydrukuj

2 komentarze:

  1. Jeszcze jej nie robiłam, ale mam nadzieję, że znalazłam przepis na moją pizzę marzeń ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję <3 życzę smacznego :* i czekam na relację :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger