Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był TEN przepis z bloga Moje Wypieki. :)
Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy w lodówce zostały mi żółtka po pieczeniu bez postanowiłam, że do czegoś trzeba je wykorzystać. Tak powstały te ciasteczka i bez pudła muszę stwierdzić, że to najlepsze pieguski jakie jadłam w życiu! Naprawdę przepyszne. :)
Pieguski:
Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi ok. 45 ciasteczek.
Pieczenie:
Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 12-15 minut, aż boki ciasteczek się przypieką
Po pieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy w lodówce zostały mi żółtka po pieczeniu bez postanowiłam, że do czegoś trzeba je wykorzystać. Tak powstały te ciasteczka i bez pudła muszę stwierdzić, że to najlepsze pieguski jakie jadłam w życiu! Naprawdę przepyszne. :)
#Jak nie marnować jedzenia:
Gdy zrobiliście bezy i zostały Wam niewykorzystane żółtka, to zawsze warto przewertować internet w poszukiwaniu przepisów, które pomogą Wam nie marnować jedzenia. Ten przepis jest jedną z propozycji na wykorzystanie żółtek. :)Pieguski:
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (polenta)
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie*
- 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie*
- ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
- ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów
Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi ok. 45 ciasteczek.
Pieczenie:
Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 12-15 minut, aż boki ciasteczek się przypieką
Po pieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz