11 kwietnia 2016

Lasagne bolognese



Kolejny przepis na danie z wykorzystaniem makaronu, który ubóstwiam. Lasagne to danie legenda, każdy o nim słyszał, ale wciąż jest wiele osób, które jej nie próbowało. Wielka szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Nie jest trudna w przygotowaniu, może nie należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować!

Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm.

Sos boloński:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ok. 150g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy boczek, podsmażamy go aż nabierze koloru. Cebulę, czosnek, seler oraz marchew drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze i dorzucamy  do boczku. Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły.

Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące.

Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 25-30 minut.

W tym czasie możemy przygotować sos beszamelowy, przepis na podstawowy i aromatyzowany beszamel znajdziesz TUTAJ.

Lasagne:
  • 16 płatów makaronu lasagne
  • 150g mozzarelli w wiórkach
  • 50g startego parmezanu
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski (opcjonalnie)
Makaronu nie musimy gotować, suszone pomidory są opcjonalne - dodają dodatkowego smaku, dlatego warto je wykorzystać. Gdy sos boloński i beszamelowy są gotowe, możemy zabrać się do składania całego dania.

Formę smarujemy masłem, na jej dno wykładamy odrobinę sosu beszamelowego i rozprowadzamy równomiernie silikonową szpatułką po całym dnie. Na to kładziemy 4 płaty makaronu, które mogą na siebie minimalnie nachodzić, wylewamy na nie ok. 2 chochelki sosu bolońskiego, rozprowadzamy, wykładamy pokrojone suszone pomidory i posypujemy mozzarellą. Z kolejnymi 2 warstwami postępujemy w podany niżej sposób:
  • makaron
  • sos beszamelowy
  • mozzarella
  • sos boloński
  • suszone pomidory
Gdy wykorzystamy cały sos boloński, układamy na niego makaron, polewamy ostatnią porcją beszamelu i górę dania posypujemy startym parmezanem, który utworzy chrupiącą skorupkę. Gotowe - wstawiamy do piekarnika i pieczemy wg podanego niżej czasu. Smacznego! :)


Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 20-25 minut

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger