niedziela, 10 lipca 2016

Grillowany kurczak z frytkami z batatów

Pyszne i zdrowe danie, które nasyci na długo, będzie dobrze smakowało i nie wejdzie w boczki - zestaw idealny! :)
 


Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! :)



Marynata do kurczaka:
  • 0,5 k piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chilli
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz
W zamykanym pojemniku umieszczamy oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy (bukiet przypraw możecie dowolnie modyfikować, użyć Waszych ulubionych), sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc.
Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie!

Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski.


Frytki z batatów:
  • ok. 700 g batatów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kuminu mielonego
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Bataty obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że warto, bo skórka jest dość twarda i kłopotliwa w jedzeniu) i kroimy w słupki mniej więcej tej samej grubości. Wkładamy je do miski z wodą na co najmniej 30 minut.


Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.









Pieczenie:
Temperatura - 200ºC
Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią

Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego! :)




 

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, szczególnie grillowany kurczak podbija moje serce. Za to frytki z batatów robiłam raz i nie były jakoś szczególnie powalające ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😊 grillowany kurczak faktycznie pycha, bataty w tej postaci faktycznie nie każdy lubi, ale w takim razie polecam purèe - jest fenomenalne ❤

      Usuń
  2. Frytki z batatów już dawno za mną chodzą. Nie robiłam jeszcze, a uwielbiam próbować nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię, faktycznie nie są to typowe frytki, ale zdrowe i pyszne, więc dla mnie jak najbardziej na tak - warto spróbować 😊

      Usuń
  3. Ja dziś w planach mam przygotowanie frytek z batatów, czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić innym rodzajem mąki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć także mąki lub skrobi ziemniaczanej 😉 smacznego!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj