10 grudnia 2018

Kurczak w 5 smakach i słodkiej glazurze chilli z ryżem kokosowym


Lubię azjatycką kuchnię za to, że jest prosta i pełna smaku. Z kilku składników może powstać prawdziwa uczta i to w dosłownie kilkanaście minut. Tak jest z tym przepisem, to naprawdę jest najlepszy domowy "chińczyk" jakiego zjecie - spróbujcie koniecznie! 😊

Kurczak w glazurze:

  • 700g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 opakowanie przyprawy chińskiej 5 smaków np. Kamis
  • ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming
  • sezam biały, czarny lub oba
  • olej sezamowy lub kokosowy do smażenia
Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną chrupiącą skórkę.


Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej strony. Na czystą patelnię wlewamy sos, podgrzewamy go nieco i dorzucamy do niego usmażone wcześniej udka. Całość posypujemy dodatkowo sezamem, smażymy aż sos nieco zgęstnieje i cudownie oblepi mięso.


Na blogu znajdziecie także inny przepis na kokosowy ryż, ale to jego przyspieszona wersja. Wstawcie go, gdy będziecie smażyć kurczaka i będzie gotowy zanim skończycie.

Kokosowy ryż:

  • 400ml mleka koksowego
  • 1 puszka po mleku kokosowym wody
  • 300g ryżu np. jaśminowego
  • sok z 0,5 limonki
  • sól do smaku

Do garnka wlewamy mleko kokosowe, a następnie do puszki po mleku wlewamy wodę i dolewamy ją do mleczka. Płyn zagotowujemy, a gdy zawrze dodajemy sól oraz sok z limonki i wsypujemy ryż.

Całość gotujemy często mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowe!



Do dania przygotowałam tak zwaną sałatkę "na winie", czyli wrzucacie do niej to, co się nawinie! 😁 Składniki są nieistotne, bo najważniejszy jest boski dressing o azjatyckim aromacie, który naprawdę podkręca tę zieleninę.

Szybka sałatka z azjatyckim dressingiem:

  • ulubiony miks sałat
  • 1 mango
  • 1 gruszka
  • 1 granat
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 0,5 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 papryczki chilli
  • 2cm kawałek imbiru
Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone składniki.

W miseczce przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce, dodajemy do tego sos sojowy oraz rybny i miód. Mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!


Na talerz wykładamy porcję lekko kleistego kokosowego ryżu, obok ułóżcie kawałki kurczaka a dalej sałatkę.


Udka są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz, lekko ostre, kokosowy ryż jest delikatny i pełen aromatu. Smaki uwydatnia dodatkowo sałatka z pikantnym dressingiem. Pokochacie to danie, bo jest pyszne i szybko się je przyrządza. Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger