25 października 2018

Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone


To jest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale to ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉


Ciasto czekoladowo-jogurtowe:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jogurt grecki lub bałkański (400g)
  • 2 duże jajka wiejskie
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki

Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę i dodajemy miód. Wszystko rozpuszczamy na delikatnym ogniu do połączenia się składników.


W miseczce mieszamy jogurt z jajkami. Gdy czekoladowa masa będzie już płynna dodajemy ją do masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe!


Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej.


Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania.

Sos mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka miodu

W miseczce mieszamy mascarpone z przyprawami i miodem. Jeśli wolicie słodsze desery to dodajcie więcej miodu.

Swoje ciasto zapiekłam w 6 ceramicznych kokilkach, ale śmiało można zrobić to także w tzw. keksówce. Każdą foremkę spryskuję olejem kokosowym.


Na spód wykładamy ok. 2 łyżki masy jogurtowo-czekoladowej, następnie układamy sporą część gruszki. Na to wykładamy kolejne 2 łyżki masy. Górę polewamy ok. 1 łyżką sosu mascarpone - gotowe!

Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem.


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 35 minut (w przypadku keksówki piecz do suchego patyczka)


Ja zajadam to ciasto jeszcze na ciepło... z dodatkowym kleksem sosu mascarpone na górze. Można podgrzać je w piekarniku lub mikrofali przed podaniem, smakuje jednak pysznie także na zimno. Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger