Szukaj na blogu

środa, 11 kwietnia 2018

Pascha kokosowa


Święta wielkanocne już za nami, nadeszła wiosna, a ja staram się nadrobić nieco blogowych zaległości, dlatego dzielę się pysznym przepisem na paschę kokosową. Ten sernik śmiało można zajadać także poza świętami i nadać mu wiosennego charakteru ozdabiając go świeżymi owocami. Gwarantuję, że będzie pysznie! :)


Sernik pascha to deser, w którym używamy surowych jajek, więc nie powinny spożywać go kobiety w ciąży, a małe dzieci ze szczególną ostrożnością. Najlepiej użyć jajek ze sprawdzonego źródła, jak najbardziej świeżych!

Pascha kokosowa:
  • 800g sera twarogowego np. Mój Ulubiony
  • 5 żółtek
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 100g śmietanki kokosowej
  • 75g płatków migdałowych
  • 50g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Niezbędny sprzęt:
  • 1 sitko metalowe
  • 1 gaza opatrunkowa
  • 1 miska do odsączania













 
Do miski odbijamy żółtka i dodajemy cukier puder, ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy miękkie masło, musi być na tyle miękkie, by swobodnie wmieszać się do masy jajecznej.





Następnie dodajemy ser twarogowy partiami, ucierając całość powoli, by wszystko dobrze się wymieszało. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego i mieszamy.





Ja użyłam śmietanki kokosowej, która zbiera się na wierzchu mleka kokosowego, które stoi przez całą noc w lodówce, ale możecie kupić też opakowanie śmietanki. Śmietankę dodajemy do masy serowo-jajecznej i mieszamy.














Na sam koniec dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera, by całość się wmieszała.











Całą masę przekładamy delikatnie do sitka wyłożonego gazą opatrunkową umieszczonego nad miską i wygładzamy wierzch, przykrywamy go gazą i kładziemy na niej talerz oraz obciążamy całość, by odsączyć przez noc nadmiar płynu.









 
 









Tak przygotowaną paschę wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4h, a najlepiej na całą noc, by miała szansę stężeć, a płyn odsączyć się.

Sos mango:
  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego 
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Do misy blendera wkładamy obrane ze skórki dojrzałe mango i dodajemy mleko kokosowe, całość blendujemy na gładki sos. Jeśli sos wydaje się Wam mało słodki możecie dodać cukier puder.


Paschę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy talerz, odkrywamy gazę, sitko zdejmujemy z miski, w której powinien znaleźć się cały płyn. Przykładamy do spodu talerz i ostrożnie odwracamy sernik. Zdejmujemy gazę.












Wcześniej przygotowany sos delikatnie rozprowadzamy na wierzchu sernika i pozwalamy mu swobodnie spłynąć po bokach. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe!


Paschę najlepiej trzymać na talerzu lub paterze pod przykryciem, koniecznie w lodówce!

W okresie wiosenno-letnim do ozdoby możecie użyć świeżych owoców. W innym czasie ozdóbcie paschę sosem z mango, z mrożonych owoców lub posypcie ją płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger