31 stycznia 2018

Puszysty omlet na mące kokosowej


U mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! 😊


Omlet na mące kokosowej:
  • 5 wiejskich jajek
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta solu
  • olej kokosowy do posmarowania patelni
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem.

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ksylitol.



Po ubiciu białek powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera.


Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 8-10 minut

Omlet jest gotowy, gdy zarumieni się z góry, a po wbiciu w niego patyczka jest on suchy.


Lekko zsuwamy go szpatułką na talerz i kroimy na kawałki. Jest gotowy do podania! 😉


Polewa jogurtowo-białkowa:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki odżywki białkowej (u mnie smak biała czekolada + kokos)
 Do miseczki wlewamy jogurt i mieszamy go z odżywką - gotowe!

Dodatki:
  • świeży ananas lub inne ulubione owoce lub konfitura 
Oczywiście omlet możecie podać z dowolnymi dodatkami. U nas królował świeży ananas, który cudownie komponuje się z kokosem. Pasuje do niego każda konfitura, ulubiony dżem czy nawet masło orzechowe i banany.

Wszystko zależy od Waszej wyobraźni - smacznego! 😊

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger