Miseczki Buddy to kulinarny hit roku 2017, skradły serce całego świata, w tym i moje i Dominika! Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na ciepło - zdrowie na talerzu! Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! 😍
Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni.
Frytki z batatów w chrupiącej skorupce z parmezanu:
- 2 duże bataty
- 3 jajka + odrobina wody
- ok. 200g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wbijamy jajka, a w drugiej mieszamy parmezan, przyprawy, skrobię i dodajemy sól i pieprz.
Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance.
Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - 25 minut
Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia!
Kurczak w ziołach:
- 500g piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kurczaka pozbawiamy wszelkich chrząstek i tłuszczu, następnie kroimy go na 2 części, a grubszą z nich przekrawamy w poprzek na pół, tak by z jeden połowy piersi wyszły 3 kotleciki.
Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by uzyskać ładny kolor. Kurczaka możecie też śmiało zgrillować lub upiec, ale tak jest najszybciej.
Po usmażeniu kurczaka wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć. Kroimy go dopiero przed podaniem, tak by wchłonął wszystkie soki.
Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Miseczki buddy:
Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe - można podawać i pałaszować!
Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi o różnorodność i ulubione smaki, no i to co mamy pod ręką. Do przepisu śmiało można było użyć ciecierzycy czy ryżu, pieczarki zamienić na cukinię, a pomidory i ogórki na inne ulubione warzywa. Najważniejsze, by wszystko dobrze się komponowało i na długo nas nasyciło. 😉
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Na pewno zgłębię temat. Tak prosta i bogata zarazem potrawa wzbudza po prostu mój zachwyt. Dziękuję za inspirację! :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam miseczki pełne takich smakołyków :) super przepis :)
OdpowiedzUsuń