14 sierpnia 2016

Kokosowy pudding chia z jagodami


Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! 😍

Pudding chia:
  • 300ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego)
  • ok. 80g nasion chia
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie ilość mleczka kokosowego.
 

Koktajl jagodowy:
  • 250g jogurtu greckiego
  • ok. 100ml śmietany kremówki (30-36%) (lub więcej jeśli wolicie gęstsze koktajle)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 100g jagód i ok. 30g do dekoracji
Do malaksera wrzucamy jogurt, cukier (jeśli wolicie nieco słodsze desery tego typu) oraz jagody, wszystko miksujemy na gładko. Śmietankę ubijamy na sztywno, ma ona nieco zagęścić konsystencję koktajlu. Następnie śmietankę dodajemy do masy jagodowej i chwilę ubijamy całość.


Do pucharków/słoiczków/wysokich szklanek wlewamy nieco koktajlu, a następnie wykładamy po ok. 4-5 łyżek puddingu, a następnie znowu wylewamy koktajl i górę ozdabiamy jagodami. PYCHA!



Oczywiście śmiało możecie zmienić kolejność i najpierw wyłożyć na spód chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę.

Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego! 😊

Wydrukuj

7 komentarzy:

  1. Samo zdrowie w pięknej oprawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😊 deser pycha 💜

      Usuń
  2. Musze wreszcie kupic nasiona chia, bo slyszalam o nich tyle dobrego, a jeszcze nigdy nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) mnie totalnie oczarowały, niby nic, ale są uzależniające :D

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger