5 czerwca 2016

Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę.

 Ciastka francuskie:
  • ok. 200g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g truskawek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy na ok. 12 równych części.

W TYM filmiku możecie sprawdzić jak w różnorodny sposób kroić i składać ciasto francuskie. Ja zdecydowałam się na kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 15-20 minut

Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego!

Wydrukuj

4 komentarze:

  1. Jacie! Jacie! Jacie! Super wyglądają te ciasteczka na zdjęciach. Bardzo apetycznie. Uwielbiam truskawki i wszystko co z nich można zrobić. Niebawem zapewne wykorzystam Twój przepis!
    http://www.aleksandramakota.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olu 😊 polecam je, bo są mega szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. W sezonie truskawkowym przepis jak znalazł 😋

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ❤ smakują nawet lepiej niż wyglądają 😁

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger