1 maja 2016

Chrupiące batony muesli z marmoladą różaną



Majowy weekend to czas grillowania, pysznych kiełbasek, karczku i kaszanki. Nie wiem jak Wy, ale ja po posiłku zawsze mam jeszcze ochotę (i miejsce) na coś słodkiego. Dla mojej wagi lepiej, by było to jednak coś mniej grzesznego niż potrawy z rusztu, stąd pomysł na kolejną wersję fit batoników muesli. 😉

Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.

Batony muesli:
  • 165g masła
  • 50g brązowego cukru
  • 4 łyżki marmolady z dzikiej róży (można użyć innej lub dżemu)
  • ok. 2 łyżki miodu
  • 200g płatków owsianych
  • 100g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru)
  • 100g ziaren słonecznika
  • 100g sezamu
  • 50g żurawiny
  • 50g rodzynek
Do rondelka wrzucamy masło i  cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników. Studzimy.


Orzeszki wkładamy do woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób.


Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy.










Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 30 minut, do czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu

Po wyjęciu z piekarnika batony polewamy lekko miodem z wierzchu i chwilę studzimy, po czym kroimy na 12 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujcie je w lodówce. Smacznego!


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger