2 kwietnia 2016

Ryba na 2 sposoby - w chrupiącej panierce i sosie maślano-cytrynowym



Razem z Dominikiem bardzo lubimy ryby i staramy się je jadać przynajmniej raz w tygodniu. Zazwyczaj wybieramy opcję bardziej fit, ale dziś zaszaleliśmy i przygotowałam dla nas chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych.

Ryba w sosie maślano-cytrynowym:
  • 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie)
  • ok. łyżka masła
  • 3 plasterki cytryny lub limonki
  • przyprawa do ryb
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
Rybę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, przekładamy na folię aluminiową.

Każdy filet solimy i pieprzymy, jedną ze stron doprawiamy przyprawą do ryb, drugą odrobiną pieprzu ziołowego. Na rybę wykładamy pokrojone na 3-4 części masło i układamy na niej plasterki cytryny. Całość zawijamy.

Rybę możecie tak przygotować nawet dzień wcześniej - nabierze więcej smaku, ale przygotowana tuż przed pieczeniem także smakuje świetnie. Rybę układamy w dowolnym naczyniu żaroodpornym lub na talerzu odpornym na wysoką temperaturę.


Pieczenie:
Temperatura - 200 ºC
Czas - ok. 20-25 minut z termoobiegiem


Ta ryba jest naprawdę pyszna i zdrowa, dodatek masła sprawia, że nie jest sucha, a cytryna dodaje świeżego smaku. My lubimy jadać ją z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław.

To szybki sposób na obiad, gdyż ziemniaki pieką się w tym samym czasie, co ryba, więc w 20 minut obiad gotowy!

Pieczone ziemniaki:
  • ok 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (lub więcej, wg uznania)
  • pieprz, chilli
Dzięki użyciu ziemniaków umytych i gotowych do użycia oszczędzamy dużo czasu, poza tym lubimy chrupiącą skorupkę, którą tworzy skórka ziemniaka po upieczeniu. Warto pamiętać, że to właśnie tuż pod skórką ziemniaków znajduje się najwięcej witamin i minerałów, więc nie należy się jej pozbywać.


Ziemniaki przekrawam na ćwiartki lub ósemki, gdy są większe, wrzucam je do miseczki, a następnie polewam oliwą i doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i chilli. Rękoma obtaczam dokładnie i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Staram się, by wszystkie ziemniaki były odwrócone skórką do dołu. Wkładam do piekarnika w tym samym czasie co rybę.


Ryba w chrupiącej panierce:
  • 4 filety (my użyliśmy mintaja i pstrąga)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do ryb
  • cytryna do skropienia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem, a następnie skrapiamy cytryną z każdej strony. Doprawiamy ją przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem.

Na większym talerzu przygotowujemy panierkę, wsypujemy obie mąki oraz bułkę, a także ok. łyżeczkę przyprawy do ryby. Wszystkie filety obtaczamy w panierce.

Rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złoto-brązowego koloru. Aby tłuszcz nie pryskał należy go osolić. Rybę ze skórą najpierw smażymy skórą do dołu. Panierka nie odpada, ale jeśli chcecie możecie rybę najpierw obtoczyć w zwykłej mące, następnie w jajku i dopiero w panierce. Ryba w tej panierce jest naprawdę bardzo chrupiąca, z dodatkiem frytek i sałatki colesław zapewniła nam obiad w iście brytyjskim stylu.

Do Was należy wybór, która z wersji jest lepsza, ale polecam wypróbowanie obu. Smacznego!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger