czwartek, 27 kwietnia 2017

Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym

Jeśli majówka to sezon grillowy! Pogoda trochę nas zawodzi, ale mam nadzieję, że po weekendzie będzie można odpoczywać w plenerze i zajadać tego pysznego kurczaka!


Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami whiskey, zwłaszcza naszego ulubionego burbona - Jim Beama. Postanowiłam zatem wykorzystać go do marynaty i sosu do grillowanego kurczaka, dodatkowy smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :)


Kurczak w whiskey:
  • 500 g piersi kurczaka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy oraz sok z połowy
  • 40 ml whiskey (u nas klasyczny Jim Beam)
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry lub pozostawić w takiej formie jak jest. Umieszczamy go w zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem.

 
Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy oraz sól, pieprz i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika z kurczakiem. Wszystkie mieszamy i dokładnie obtaczamy kurczaka w marynacie. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 h, a najlepiej na całą noc przed grillowaniem.
 

Przed grillowaniem kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed. Rozgrzewamy mocno grilla i układamy piersi, smażymy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru oraz by pierś nie była surowa w środku.

Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć pierś w folię aluminiową i dodać odrobinę masełka i położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku.
Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie zajadać w plenerze, to podajcie go gościom w całości. :)







Sos cebulowy:
  • pozostały płyn z marynaty kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżka masła
  • sól i pieprz
Sos nie jest niezbędny, ale marynata sprawia, że jest przepyszny! Wyczuwa się w nim delikatny aromat pomarańczy oraz whiskey, a cebula dodaje mu gęstości. :)

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy aż się zeszkli, a następnie posypujemy ją łyżeczką cukru i smażymy do lekkiego zbrązowienia. Gdy cebula będzie miała już ładny kolor na patelnię wlewamy pół szklanki wody.









Dusimy do odparowania płynu. Po tym czasie do cebuli dodajemy sos pozostały z marynowania kurczaka, zagotowujemy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i blendujemy na gładko.









Następnie sos wylewamy ponownie na patelnię, zagotowujemy, dodajemy wodę w razie gdyby sos był zbyt gęsty. Następnie próbujemy, dodajemy sól i pieprz w razie potrzeby oraz łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści sos jest gotowy do podania.


Sos jest dość gęsty, ale gwarantuję, że naprawdę wyśmienity! Warto zabrać go na grilla lub wykorzystać w warunkach domowych. ;)


Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami.



Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego! :)

Zapraszam Was także do sprawdzenia innych smakowitych przepisów na grilla przygotowanych przez łódzkich blogerów:

 Smacznej i pogodnej majówki! :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj