niedziela, 22 stycznia 2017

Kurczak pieczony w sezamie i siemieniu lnianym oraz słodka gotowana marchewka

Wraz z Nowym Rokiem postanowiliśmy nieco zmienić swoją dietę, staramy się by była bardziej bogata w dużą ilość warzyw i owoców, mniej smażonych potraw, a więcej pieczonych i grillowanych. Dziś pyszna propozycja na pierś z kurczaka oraz tradycyjną słodką marchewkę - mniam! :)


Decyzja o zmianie diety ma być na stałe, więc staram się wymyślić potrawy, które będą zdrowe, fit, ale nie stracą na smaku. Mam nadzieję, że udało mi się to osiągnąć w tym daniu. Kurczak jest delikatny, soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Marchewka jędrna, słodka z aksamitnym sosikiem, a do tego pyszne parmezanowe puree ziemniaczane. Palce lizać! :)


  Kurczak w sezamie i siemieniu lnianym:
  • 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
  • ok. 150 g sezamu
  • ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
 
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek oraz tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej jogurt grecki oraz przyprawy, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 2-3 h przed pieczeniem lub najlepiej na całą noc.
 


 
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w sezamie wymieszanym z siemieniem lnianym. Kawałki kurczaka przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
 


 
 
 
 
 
 
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - 25 minut
 

Kurczak jest gotowy! :)

Słodka gotowana marchewka:
  • 500 g marchwi
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • woda do zalania marchwi + pół szklanki wody
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego marchew. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy miód i ocet jabłkowy. Zagotowujemy całość, a następnie zalewamy marchew wodą, tak by ją zakryła.
 





 
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy pół szklanki zimnej wody z 2-3 łyżkami mąki i dodajemy do niej 2-3 łyżki ciepłego wywaru spod marchewki. Wlewamy do rondelka i mieszamy aż całość zgęstnieje.
 
Marchewkę gotujemy na wolnym ogniu często mieszając do momentu aż zmięknie, ok. 15 minut. Pod koniec gotowania próbujemy i dodajemy sól oraz pieprz oraz cukier w razie potrzeby. Gotowe!
 

Swojego kurczaka podałam z pyszną marchewką oraz parmezanowym puree. To danie jest nie tylko zdrowe, ale naprawdę mega smaczne! Polecam :)




 

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj