Szukaj na blogu

piątek, 25 listopada 2016

Kurczak po myśliwsku

Ten przepis jest inspirowany kurczakiem po myśliwsku Nigelli. Nosiłam się ze zrobieniem go od kilku lat, ale jakoś zawsze nie było okazji. W końcu go zrobiłam i żałuję, że tak późno - jest nieziemsko pyszny!
  

Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa z udek kurczaka, które są dostępne w Biedronce. Od dawna chciałam spróbować, gdyż słyszałam, że to mięso jest znacznie delikatniejsze i smaczniejsze w porównaniu do piersi z kurczaka. Nie wiedziałam, że różnica jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :)


Kurczak po myśliwsku:
  • 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach
  • 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 3 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka białej fasoli 
  • pieprz do smaku

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy.











Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor.






Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.




Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy.



Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger