czwartek, 3 listopada 2016

Krokiety meksykańskie

Kocham pikantne potrawy, więc kuchnia meksykańska jest bliska mojemu sercu. Pomysł na te krokiety przyszedł po wizycie w jednej z ulubionych knajpek. Wyszło bosko! :)



Krokiety to może nie do końca szybkie, ale bardzo treściwe danie, które jest przydatne w sytuacji, gdy musimy posilić się w ciągu dnia w pracy. Te przygotowałam z myślą o Dominiku, który pracując 5 dni w godzinach okołobiadowych musiał zjeść coś pożywnego. Sprawdziły się idealnie, bo smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :)

Farsz meksykański:
  • 500-600 g piersi kurczaka
  • 2 cebule (białe lub czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
  • ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju koksowego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy ją w paski, a następnie w kostkę. Papryczki jalapeno kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy.

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i chrząstek i kroimy go na małą kostkę.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Przesmażamy aż cebula się zeszkli i dodajemy papryki - świeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną.











Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor.


Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami i ziołami oraz solą i pieprzem. Całość gotujemy kilka chwil i zdejmujemy z ognia. 

Farsz powinien być pół-płynny, nałożony na naleśnika nie powinien się rozpływać. Przed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć.


Krokiety:
  • ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu)
  • 1-2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. 
Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz.

  
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe!


Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności! <3



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj